Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Díszdoktorrá avatták Lovász Lászlót

Kitüntetések

-

2023.05.17

Az ELTE Szenátusa 2023. május 12-én ünnepi közgyűlést tartott az egyetem alapításának 388. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen két volt hallgatónkat is kitüntették: Lovász László (TTK '77) matematikus a Szenátus a „doctor et professor honoris causa” címet adományozta,  Weiszburg Tamás (TTK '80), az Ásványtani Tanszék korábbi vezetője pedig Jubileumi Ezüst Emlékérmet kapott. 

Az idei Pázmány-napon ünnepélyes keretek között átadásra kerültek „doctor et professor honoris causa” címek. Az egyetem olyan nagy hatású tudósoknak adományozza a díszdoktori címet, akik rendszerint több évtizedes, gyümölcsöző kapcsolatban állnak az ELTE-vel. A Természettudományi Kar javaslatára Lovász László a diszkrét matematika és a számítógép-tudomány világhírű kutatója kapta ezt a kitüntetést.

Interjú Lovász Lászlóval

A Pázmány-napi szakmai előadást minden évben az egyetem egyik kiemelkedő eredményeket elért professzora tartja saját kutatási területéről. Az 1991-ben indult sorozat idei előadója Weiszburg Tamás, a Természettudományi Kar habilitált egyetemi docense volt. Az Ásványtani Tanszék, az ELTE Természetrajzi Múzeum és az ELTE Geológus Kert korábbi vezetője Universitas: a kultúra folytonossága az ásványtan példáján címmel tartotta meg előadását. 

A témának különleges aktualitást ad, hogy az ELTE a következő tanévben ünnepli az ásványtan szervezett oktatásának 250., az önálló Ásványtani Tanszék megalapításának 175. évfordulóját. Az Egyetem 1774 óta folyamatosan működteti Ásványtárát, ahova "az Egyetem megnyitja kapuit" sorozatunk alkalmával mi is majdnem minden évben ellátogatunk az érdeklődő ELTE Diplomásokkal. Az előadás prelegálóját a hagyományoknak megfelelően az egyetem Jubileumi Ezüst Emlékéremmel tüntette ki.

Gratulálunk a kitüntetésekhez!

Forrás: elte.hu

kedvel
195 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Kitüntetések

A National Academy of Sciences tagjává választották Barabási Albert-Lászlót

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Akadémiai Aranyérmet kapott Pléh Csaba

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Kitüntetések

Díjat kapott Rakovszky Zsuzsa és Margócsy István

egy tag profilképe

Alumni Központ

07 május