Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Diplomásaink a Prima Primissima Díj 2023-as jelöltjei

Hírek

-

2023.11.20

Idén is számos volt hallgatónk került a Prima Primissima Díj jelöltjei közé, akik hagyományosan a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport kiemelkedő teljesítményt nyújtó képviselői közül kerülnek ki. A jelöltekre november 29-ig lehet szavazni, a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor Alapítvány által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesül. A szavazás keretében a résztvevők ALAPDÍJAS SMS-ben szavazhatnak az általuk választott Prima Primissima jelöltre a 06 70/70-77-000-es számon. 

Prima Primissima díjra jelölt jeles ELTE Diplomások és kategóriák:

Magyar irodalom

Szabó T. Anna (BTK '91) Első verseskönyve 1995-ben jelent meg, eddigi tíz kötete pedig összegyűjtve is Vagyok címmel 2022-ben. Hat prózakönyve közül a Törésteszt emberi játszmákról és szerelmi függőségekről, a Szabadulógyakorlat zenéről és vágyról szól. A József Attila-díjas költő sokszor írt gyerekeknek (például: Tatoktatok, Adventi kalendárium). Több mint száz könyv és színdarab fordítója, többek közt Shakespeare, Yeats, John Updike, Beatrix Potter és Dr. Seuss művein keresztül csillogtatta meg nyelvi leleményességét. Irodalmi műsorok rendszeres résztvevője volt (Nyugat, Lyukasóra, Szósz, Lírástudók), verseit Halász Judittól a Kalákán át a JaMeséig sokan éneklik. (SMS kód: 3)

Magyar tudomány

Prószéky Gábor (TTK '79, '81) az ELTE programtervező matematikus, majd általános és alkalmazott nyelvész szakán végzett. Az első hazai nyelvtechnológiai kutatás-fejlesztésre specializálódott vállalkozás, a MorphoLogic egyik alapítója. Jelenleg a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója, a PPKE Információs Technológiai és Bionikai Karának egyetemi tanára, az MTA doktora. Hazai és nemzetközi szintű nyelvtechnológiai innovációiért és a hazai nyelvtechnológiai képzés alapjainak kialakításáért Gábor Dénes-díjat kapott. A számos más elismerés mellett 2000-ben Széchenyi-díjjal kitüntetett kutató mintegy 200 tudományos publikációja mellett 3 könyvet is írt az emberi nyelvek számítógépes feldolgozásáról. (SMS kód: 11)

Sólyom Jenő (TTK '64) az ELTE-n szerzett fizikus oklevelet, majd sub auspiciis kitüntetéses doktori címet. Az elméleti szilárdtest-fizika nemzetközileg kiemelkedő kutatója. Legfontosabb eredménye a renormálási csoport-módszer szilárdtest-fizikai problémáknál használható új megfogalmazása és sokrétű alkalmazása. Az ezt bemutató, alapvető cikkére közel kétezer munkában hivatkoztak. Több évtizedes hazai és külföldi oktatói tevékenységéből született meg az angol nyelven is megjelent háromkötetes, enciklopédikus könyve: A modern szilárdtest-fizika alapjai. Munkásságát Állami Díjjal és Széchenyi-díjjal ismerték el. Professor emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. (SMS kód: 12)


A díjazottak 2023. december 1-jén a Művészetek Palotájában személyesen vehetik majd át az elismeréseket. A különleges díjátadó esemény műsorszámaiban a megelőző évek Junior Prima-, Prima- és Prima Primissima díjazottjai, valamint korábbi Megyei Prima-díjasok lépnek majd fel. 

A 10 kategória: Magyar irodalom, Magyar színház-, film- és táncművészet, Magyar képző- és iparművészet, Magyar tudomány, Magyar oktatás és köznevelés, Magyar építészet, Magyar ismeretterjesztés és média, Magyar sport, Magyar népművészet és közművelődés, Magyar zeneművészet.


Felhasznált források és kép: primaprimissima.hu


kedvel
302 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május