Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Czerjak Sára beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2024.01.15

Az ELTE Alumni Központ - a volt hallgatók és az ELTE Alumni Alapítvány közreműködésével - 2016 óta, félévente, egyre növekvő volumenben írja ki az ELTE Alumni Ösztöndíj pályázatot. A pályázat célja a tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítése. Czerjak Sára, kommunikáció- és médiatudomány alapszakos hallgató az elnyert összeget svédországi (Lund University) kiutazásához használta fel 2023 őszén. Úti beszámolója alább olvasható.

A 2022/2023-as őszi félévben, az Erasmus program keretin belül, a svédországi Lundban tanulhattam. Régóta nagy vágyam volt, hogy megtapasztalhassam milyen egy északi országban tanulni és élni, ezért nagyon hálás voltam a lehetőségért. Rengeteg izgalmas helyet tudtam meglátogatni Skåne megyében és környékén, sokat tanultam a svéd kultúráról és rengeteg új embert ismertem meg. 

A Lund University Észak-Európa egyik legrégebben alapított egyeteme, ami 1666-ban nyitotta meg kapuit. Az egyetem kilenc karral rendelkezik, amiknek nem csak Lundban, hanem Malmöben és Helsingborgban vannak épületei. Lund egy klasszikus diákváros, ahol szinte minden utcában van valamilyen egyetemi létesítmény és rengeteg hallgatói tradíciót tartanak a mai napig életben. Ilyenek többek között a nation-ök, amik különböző diákklubok, ahol nagyon kedvező áron lehet ebédmenüt venni, amit az önkéntesek főznek, illetve vacsorákat és esti összejöveteleket is tartanak. Én is több ilyen nation eseményen vettem részt, amiket mindig nagyon élveztem. Különös előnye ezeknek a programoknak, hogy nem csak a nemzetközi hallgatók, de a svédek is egyaránt részt vettek, így lehetőségünk volt arra, hogy ne csak a saját Erasmus-os csoporttársainkkal beszélgessünk.

Egy diákest Gothenborg Nation klubjában

Az ötödik félévemet töltöttem Lundban, ezért leginkább a szabadon választható tárgyaimat hallgattam itt. Ennek köszönhetően lehetőségem volt kifejezetten olyan tárgyakat választani, amik a svéd kultúrával voltak kapcsolatosak. Ilyen volt többek között a Skandináv kultúra órám is, ahol minden órán más tanárunk volt, aki a saját szakterületéhez kapcsolódó szeletét mutatta be ennek a kulturális örökségnek. Hallgattam órákat gyermekirodalomról, sportról, humorról és még a skandináv feminizmusról is. Ez a tárgy sokkal közelebb hozott ahhoz a kultúrához, amiben a mindennapjaimat töltöttem. A kommunikáció- és médiatudomány alapszakom mellett, a film minorom keretein belül, a film tanszéken is szoktam órákat hallgatni, ezért nagy öröm volt számomra, hogy Svéd film és Európai film fesztiválok és kritika órákat is felvehettem. 

A Lund University főépülete


Többször voltam Malmöben, ahol nem csak városnézésre volt lehetőségem, de egyszer egy hoki meccsre is el tudtam menni. Nagy élmény volt még számomra Helsingborg városát meglátogatni és a Bosjökloster karácsonyi vásárában a helyi ünnepi hagyományokkal ismerkedni. Koppenhágába is több alkalommal el tudtam látogatni, ugyanis az Øresund hídnak köszönhetően körülbelül 40 percet vett igénybe az út Lundból.

A Bosjökloster kertje nyáron,
illetve télen

Az Erasmus félévem során nem csak újabb, a tanulmányaim szempontjából is releváns tudást szereztem, illetve egy új kultúrát ismertem meg, de magamról is nagyon sokat tanultam. Egy új környezetben kellett teljesítenem és új elvárásokhoz kellett alkalmazkodnom, a kezdeti nehézségek ellenére végül sikeresen tudtam zárni a félévet. A mobilitás kezdetében pedig nagy segítség volt számomra az ELTE Alumni Ösztöndíj, aminek köszönhetően az első kollégiumi lakbéremet, illetve a nation tagságomat is ki tudtam előre fizetni.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

Így járulhat hozzá az ELTE Alumni Ösztöndíj jövőbeli kiírásához 


Az ikonképen Czerjak Sára bal oldalt, szélül látható. 

kedvel
332 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március