Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Beszámoló az Alumni Bizottság 2020/2021. tanévi üléséről

Beszámolók

-

2021.11.15

Az ELTE Alumni Bizottság 2021. október 5-én tartotta éves ülését. Az ülést Dr. Darázs Lénárd általános rektorhelyettes, bizottsági elnök nyitotta meg, majd Pataky Csilla, az Alumni Központ osztályvezetője foglalta össze az előző tanév eredményeit és vázolta a következő időszak terveit Petz Denise Gerda és Kátai Judit Alumni munkatársak aktív közreműködésével.

Háttér - előzmények

Az Alumni Szervezeten belül, a kari/szakági Alumni élettel párhuzamosan, azt kiegészítendő és segítendő alakult meg és indult el közel négy éve az összegyetemi Alumni célokat tudatosan fejlesztő ELTE Alumni Központ. Törekvéseire jellemző a kifelé történő nyitás, hogy elérhesse, megszólíthassa az ELTE falai közül kikerülteket; az Egyetem rejtett értékeinek feltárása valamennyi kar alumnusai felé – legyen ez az érték valamely karnak több kar diplomásai számára is érdekes személye, eseménye, nyitott előadása, vagy éppen az Egyetemhez tartozó területeken található műkincs, jeles gyűjtemény, könyvtár, látnivaló. Mindezek hírét könnyen elérhetővé teszik, illetve rendszeresen publikálják a weben és az ELTE Diplomásoknak szóló hírlevelekben. Nemes cél a tehetséges, rászoruló hallgatók támogatása. 

Beszámoló

Az elmúlt tanév legjelentősebb eredményei, fejleményei között említette Pataky Csilla a járványhelyzetre tekintettel először kiírt Alumni Segélyeket, az Alumni Szervezet hatékonyságát növelő Alumni Tagozati Win-Win-Brainstorming online tapasztalatmegosztó eszmecseréket, valamint a végzősöket célzó összehangolt Visszaváró kampányt. Jó hír, hogy továbbra is biztosíthatták a  Végzős ajándékot a mester, osztatlan és doktoris friss diplomások számára. Ismét sikerült alapítványi forrásokkal kiváltani az egyetemi források egy részét. A pályázati, eseti adományi, illetve kampány bevételeket hallgatói ösztöndíjakra, rendezvényekre és a kampányokat megalapozó nosztalgia tárgyakra fordították. Hála a generációk összefogásának és ELTE Alumni Alapítvány közreműködésének - a 2020-ben befolyt SZJA 1%-oknak, adományoknak, céges szponzorációnak - 2021 tavaszán tovább növekedhetett az Alumni Ösztöndíj fejenkénti összege - immár 150.000 FtMindezeknek jó a fogadtatása, a regisztrált ELTE Diplomások száma 14900 fő, a validáltan érdeklődő pályakezdőké 18800 fő.

Petz Denise Gerda részletesen is ismertette a Visszaváró kampány mibenlétét és hatását, illetve az Alumni Tagozatok létszámának alakulását. Valamennyi aktív Tagozat munkájának eredménye jól látható, a számok világosan mutatják tevékenységük pozitív eredményét. Kitért az online térbe sikeresen átköltöző szakmai és összegyetemi Alumni rendezvényekre, valamint a személyes jelenléttel megvalósult rendezvényekre. Az elmúlt tanév során a tehetséges, anyagilag rászoruló hallgatók támogatásán, az összegyetemi Alumni események online térbe való kiterjesztésén (két eseménysorozat négy eseménnyel, illetve élőben két eseménnyel, továbbá két sportrendezvénnyel), a növekedés fenntartásán volt a hangsúly a pandémiás körülmények között. Az Alumni Tagozatok összefogása - a kari/szakági Alumni törekvések immár ötödik tanéve tartó támogatása - továbbra is folytatódott. Az Alumni Központ az utóbbit illetően anyagiakkal és kommunikációs területen támogatta a Nemzetközi Alumni Tagozat 4, a TTK AT 5, a Kutatói és a BGGyK AT-k 1-1, a BTK AT 2, az ÁJK AT 2, valamint a PPK AT 2 szakmai Alumni rendezvényét. A programok valamennyi kar diplomásait mozgósítják, szinte minden korosztályból, hallgatókat is. További közismert alumnusokat sikerült aktívan bevonni.

Dr. Darázs Lénárd bizottsági elnök elismerését fejezte ki a járványos időszak okozta nehézségek ellenére is fokozott aktivitásért. Perlusz Andrea dékánhelyettes, a BGGyK AT tagozati képviselője megköszönte az Alumni Tagozati pályázati támogatás nyújtotta lehetőséget, mely számukra jellemzően a szakmai alumni rendezvényeik akadálymentesítését biztosítja.

A következő tanév terveit illetően Pataky Csilla vázolta a fő vonalakat: az új, elsősorban a fiatalabbakat célzó "ELTE Sikerek Veled!" alumni sorozatot. Kitért a Nemzetközi AT növekvő aktivitására, amelynek köszönhetően a külföldi volt hallgatók körében is egyre nagyobb teret nyer az alumni terület jelentősége. Megerősítette, hogy az alumni sorozatok és programok folytatódnak. Folytatni kívánják a 3 éve bevezetett Végzős ajándékot - sőt, örömmel terjesztenék ki az ajándékozottak körét az alapszakosokra is, ám ehhez szponzorok szükségesek: kéri a kari Alumni Tagozatok közreműködését. Távlati tervek közé tartozik az ELTE Alumni Nap - egy végzős bállal kombinált jótékonysági est - előkészítése, koncepciójának kidolgozása az ELTE Alumni Tanács bevonásával. 

Kátai Judit részletesen ismertette a tervezett hallgatói támogatásokat, a kampányokat, programokat és új tartalmakat. Az ELTE Alumni Ösztöndíj jelen tanévben is kétszer kiírása kerül. Folytatódnak az eleddig sikeres kampányok - a Támogatói póló és kitűzőkampány -, mindamellett új kezdeményezések is indulnak: az Alumni fotóverseny és a Zöldülünk, Mobilizálódunk kampány. Az új tanévre is meghirdették a kari/szakági Alumni rendezvények támogatási pályázatát. Beszámolt a tanévre tervezett összegyetemi és szakmai Alumni programokról. Részletesen ismertette az új "ELTE Sikerek Veled" kerekasztal beszélgetés sorozatot, melynek során egy-egy témakör szerint az abban sikert elért fiatal alumnusok beszélgetése lesz követhető. Végül kifejtette az "ELTE-sek messzi földről" interjúsorozat mibenlétét.

Ezt követően a képviselők több kérdésben is véleményt nyilvánítottak. Végül a Bizottság elnöke méltatta az elért sikereket, az Alumni élet aktivizálódását, majd a tagozatok hozzájárulását kérte a további sikerekhez, és lezárta az ülést.

Az ülésen részt vett tiszteletbeli vendégként Szalay Krisztián, az épp alakulóban lévő Sport Alumni Tagozat leendő képviselője is

Az Alumni Bizottság tavalyi ülése

Szponzorációs ajánlat

kedvel
174 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

25 éves a közgazdászképzés Szombathelyen - jubileumi ünnepi konferencia

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május

Beszámolók

XLV. 5vös 5km - Alumni kategóriával

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 május

Beszámolók

Jótékonykodás és közösségépítés az első ELTE Média Alumni találkozón

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

30 április