Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE TTK lett az ország legjobb Egyetemi kara

Hírek

-

2022.12.08

Egyetemünk továbbra is első a hallgatói kiválóságban, és több tudományterületen is élen áll. A HVG Diploma 2023-as felsőoktatási rangsora szerint az ELTE Természettudományi Kara az ország legjobb egyetemi karának számít.

Idén tizennyolcadik alkalommal készült el a hazai felsőoktatási intézményeket értékelő rangsor. Az értékelés szerint a nagy egyetemek dominanciája lényegében nem változott, és a több mint 20 intézményben lezajlott alapítványosodás nem változtatta meg szignifikánsan a korábbi erőviszonyokat.

A listát továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti. Az ELTE a hallgatói kiválóság alapján is őrzi vezető pozícióját, ami az elsőhelyes jelentkezések magas számának és a jelentkezők középiskolai versenyeken elért kiemelkedő eredményeinek köszönhető. Egyetemünk ugyanakkor az oktatói kiválóságban a harmadik helyre került, mivel a mérés egyik fontos indikátora a hallgatók és oktatók számának aránya, és az ELTE a 2022-es felvételi eljárásban rekordszámú (11.355) hallgatót vett fel különböző képzéseire, míg az oktatók száma csekélyebb mértékben emelkedett. Az ELTE-re felvett hallgatók 90 százalékának nyelvvizsgája is van.

Az ELTE-t sorrendben a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Corvinus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem követi. A Nemzeti Köszszolgálati Egyetem a 11., míg a Miskolci Egyetem a 12. helyen áll. A HVG minden évben külön értékeli az ország legjobb egyetemi karait, itt összesítésben az első helyen az ELTE TTK áll.

A második helyre az ELTE BTK került, a harmadik a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara lett. A karok összesített rangsorában az ELTE PPK a 17., az ELTE ÁJK a 22., az ELTE GTK a 26., az ELTE IK a 27. helyen végzett.

A rangsor szerkesztői 14 tágabb tudományterületen is értékelték a hazai felsőoktatási intézmények képzéseit, ezek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem képzési portfolióját tekintve a természettudományi területenaz ELTE TTK összesítésben, illetve a szűkebb matematikai, földrajzi, fizikai, kémiai és biológiai szakterületet tekintve is az első helyen áll Magyarországon.

A jövőre felvételizőknek számos változással kell szembenézniük: 2023-tól nem minden szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi, ahogy jogszabályi minimumponthatár sem lesz. Ezekről házon belül dönthetnek az intézmények, ahogy arról is, hogy 2024-től mire adnak majd többletpontokat. Az ELTE októberben tette közzé, hogy saját felvételi eljárásában milyen változások várhatók 2024-től.

Forrás: elte.hu

kedvel
239 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április