Tájképfestészet előadás és kiállításmegnyitó

A regisztráció határideje lejárt.
Az ezerarcú Kína sorozat keretében szeptember 5.-én a tájképfestészet szépségeiről tartanak előadást  és egyben kiállításmegnyitót is az ELTE Konfuciusz Intézetében. 

A shanshui (山水) a hagyományos kínai tájkép elnevezése, mely a hegy és víz írásjegyekből tevődik össze. Valóban, a tradicionális tájképek elengedhetetlen eleme a hegy, mely a nyugalmat, a változatlanságot, az örökkévalóságot és az időtlenséget jeleníti meg, valamint a víz, amely a mozgást, a változást, és a pillanat múlandóságát szimbolizálja. E két elem együttesének köszönhető a tájábrázolásokat egyszerre jellemző dinamizmus és a nyugalom, a vertikális és horizontális elemek játéka, melyek a képekben harmonikus egésszé olvadnak össze. A természet tanulmányozása és a tájkép elkészítése közelebb vitte az alkotókat önmaguk megismeréshez és belső világuk feltárásához. Ahogy Guo Si (1023-1085) filozófus-esztéta fogalmaz:

„Ha valaki azt tervezi, hogy festeni kezd, annak előbb harmóniát kell teremtenie ég és föld között.” 
(Tőkei Ferenc fordítása)


Ezerarcú Kína sorozatunk következő előadásában erről a hagyományos festészeti műfajról hallhatnak az érdeklődők Horváth Janisz, grafikusművész, kalligráfus előadásban.

Az előadás előtt egy rövid kiállításmegnyitóra invitáljuk kedves vendégeinket, ahol megtekinthetik az Intézet lótusz- és orchideafestő tanfolyamán résztvevők alkotásait.

A részvétel ingyenes. Minden kedves érdeklődőt nagy szeretettel várunk rendezvényünkön!

ELTE Alumni
Facebook

 

78 megtekintés Visites

kedvel

Hobbi

ELTE Konfuciusz Intézet, Kodály terem

4, Múzeum körút 1088 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

sze.,

febr.

24

ELTE Sikerek: Prószéky Gábor

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1-3.)

Budapest