Gólyavári Esték: Széchenyi és Kossuth

The registration deadline has expired.
Sorry, this content is not available in English
Csorba László (BTK '79) "Széchenyi és Kossuth. Kinek volt/van igaza egy 170 éves vitában?" című előadásával folytatódik az ELTE Bölcsészettudományi Karának "Gólyavári Esték" című sorozata.

Talán meglepő, de valójában két Széchenyi–Kossuth vitát tart számon a történettudomány. Az elsőt ők maguk vívták 1841 és 1848 között, sokszor olyan részleteiről a polgári átalakulás és a nemzeti modernizáció programjának, amelyeknél manapság nemegyszer magát a vitakérdést kell előbb megmagyarázni, hogy azután a vita érthető legyen. A másikat örökségük, eszméik, hagyományuk későbbi használói – ritkábban értelmezői, gyakrabban kizsákmányolói – vívták és vívják még ma is.

E vitának már kevésbé az a tárgya, amit ők egykor valóban tettek vagy mondtak, sokkal inkább az, amit más nemzedékek beleláttak sorsukba és személyiségükbe, hol harmonikusan illesztve, hol erőszakosan erőltetve rájuk újabb korok és problémák szellemi-érzelmi gúnyáit. Az előadás mindkét vitával foglalkozik, arra törekedve, hogy napjainkban is érvényes választ találjon a címben föltett kérdésre. 

Csorba László az ELTE Művelődéstörténeti Tanszék professor emeritusa, aki 1991-től kezdődően sokoldalú oktatói és kutatói tevékenységével, többek között intézetigazgatóként, majd a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójaként járult hozzá a Kar működéséhez.


Forrás: elte.hu


Like
268 views Visits
Share it on
Lecture

ELTE BTK Gólyavár Mária Terézia terem

Múzeum krt. 4. 1088 BUDAPEST

To read and add comments please sign in!

Suggested events

Fri.

24

May

Alumni Opera Evening - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

Sat.

25

May

Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

ELTE Füvészkert

Budapest

Wed.

29

May

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

Embassy of Hungary Stockholm

Stockholm