Egyetem megnyitja kapuit: Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény

KM
LR
TS
AS
VF
40 résztvevős
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem megnyitja kapuit nevezetű, népszerű sorozatunk következő állomása az ELTE Természetrajzi Múzeumának Biológiai és Paleontológiai Gyűjteménye lesz 2022. január 27-én. A kiállítást Török Júlia, az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének oktatója, és Szente István főmuzeológus, az ELTE Tatai Geológus Kertjének az igazgatója mutatja be. 

A Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény elődje a XIX. században Margó Tivadar professzor által alapított Zoológiai és Összehasonlító Boncztani Múzeum volt, amelyet annak idején Európa három legszebb gyűjteménye között emlegettek. Egy alkalommal még I. Ferenc József császár is meglátogatta és igen elismerően nyilatkozott róla. Ez az értékes kollekció 1945-ben a budapesti ostrom alkalmával szinte teljesen megsemmisült.

Amikor már egyértelművé vált, hogy a Természettudományi Kar a Trefort kertből a Lágymányosra költözik, mód nyílt a megmaradt és az azóta előállított készítményekből, tárgyakból összeállított újabb gyűjtemény kialakítására. A múzeum kincsei közül külön említést érdemel számos igen szép őslénytani kollekció, tengeri állat, különleges és ritka emlős gyűjtemény, jelentősek az 1870-es években készített emberi csontváz és a koponyapreparátumok, és Török Aurél antropométere.

Megtekinthető még továbbá a hónap műtárgya, egy diatomit kőzetlapon megőrződött, 13 millió éves, erősen kilapított békacsontváz.

A séta csak helyszíni jelenléttel, védettségi igazolvány felmutatásával, és maszk viselésével látogatható. A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles.

Sorozatismertető 

kedvel
439 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE TTK

Pázmány Péter sétány 1/C 1117 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA