Az Egyetem megnyitja kapuit - Főépület

ND
RE
IJ
GJ
HH
40 résztvevős és érdeklődő
A regisztráció határideje lejárt.
Az Egyetem tér 1–3. neoreneszánsz palotája a pesti belváros egyik ékköve: 2023. március 16-án, "Az Egyetem megnyitja kapuit" sorozat következő alkalmán ide kalauzolja az érdeklődőket az ELTE Alumni. 

Miután az egyetemet a Várból Pestre költözették, 1805-től a mai Egyetem téren álló pálos kolostor épületében működött egészen 1890-ig, amikor a kolostor helyén egy teljesen új épületet emeltek. Elsőként a neoreneszánsz Szerb utcai rész készült el, majd a főépület: az árkádos palota, amely a barokk egyetemi templomhoz csatlakozik és stílusában is illeszkedik ahhoz. Ma az Állam- és Jogtudományi Kar tanszékei, valamint az ELTE vezetése működnek itt.

A séta során a látogatók megtekintik többek között a Kari Tanácstermet, a Pázmány Termet, az Aula Magnát, a kari könyvtárat a könyvritkaságokkal, szobrokat és festményeket is megcsodálhatnak, valamint kuriózumként a Rektori Kabinetben láthatják az ELTE eredeti méltóságjelvényeit is, így például az aranyozott ezüst, drágakövekkel díszített, különleges biztonsággal őrzött rektori pédumot, amelyet még Pázmány Péter adományozott 1635-ben az egyetemnek. A szakvezetést dr. Gosztonyi Gergely alumnusunk, az ELTE ÁJK Jogtörténeti Tanszék egyetemi docense fogja tartani. 

A rendezvény ezúttal is ingyenes, viszont a létszám limitált és regisztrációhoz kötött. Regisztrációs felület lejjebb görgetve megtalálható. 

Sorozatismertető



kedvel
991 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

ELTE ÁJK

1, Egyetem tér 1053 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

sze.

17

ápr.

ELTE Sikerek: Erdei Anna

ELTE Aula Magna

Budapest