A megújult Bibó István Szakkollégium megnyitja kapuit

KK
DA
ZG
LS
16 résztvevős
A regisztráció határideje lejárt.

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai.  A 2019/2020-as tanév első sétájának keretében a megújult Bibó István Szakkollégiumba látogatunk. 


Történelmi események tanúja a Gellért-hegy déli lejtőjén, a Móricz Zsigmond körtér fölött húzódó Ménesi út (korábban: Nagyboldogasszony út) 12. szám alatt a múlt század elejétől álló villaépület, amely a következő évtizedek során számos, markánsan eltérő célt szolgált. Az eredeti épületet Aigner Sándor építész tervezte és építette 1912-ben; több mint évszázados történetén pedig végighúzódik, hogy szinte folyamatosan valósított meg közösségi funkciókat is. A budapesti értelmiség találkozásainak egyik helyszíne, emellett Jászi Alice (Jászi Oszkár lánytestvére), a magyar gyógy-, ortopéd- és terhességi torna úttörője működtette itt testgyakorló intézetét. A két világháború között az épület az Isteni Megváltó Leányai Szerzeteskongregációhoz került, és a közeli leányinternátusban tanító apácák lakóhelyéül szolgált. A második világháború után államosították. Az ELTE az 1960-as években kapta meg az épületet, amelyet a '80-as évek elején átalakítottak azért, hogy 1983-ban birtokba vehessék a néhány évvel később Bibó István nevét felvevő, akkor még Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumként ismert hallgatói közösség tagjai.

Az épület 2016 és 2019 között jelentős felújításon és átépítésen esett át, amely a negyedik évtizede működtetett szakkollégiumi funkció megtartását és erősítését szolgálta. Ennek eredményeképpen az ELTE-n egyedülálló, az országban pedig párját ritkító, nyugati színvonalú szakkollégiumi épület alakult ki, és áll készen arra, hogy megújulva adjon teret a jogász- és politológus hallgatók részére biztosított magas színvonalú tehetséggondozásnak.

A látogatáskor az épületet még a hallgatók általi birtokbavételt megelőzően járhatják be az érdeklődők (a hallgatók beköltözése rövid idővel később, 2019. októberében várható).

A vendégeket dr. Milánkovich András, a Szakkollégium igazgatója vezeti körbe.

Sorozatismertető
Facebook

kedvel
1123 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit

Bibó Szakkollégium

12, Ménesi út 1118 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA