Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Négy szakterületen vezet az ELTE

Hírek

-

2020.10.30

Az ELTE lett Magyarország legjobb egyeteme a bölcsészettudomány, az informatika, az élettelen természettudomány, illetve a pszichológia tudományterületén a Times Higher Education 2021-es szakterületi rangsorában. Pszichológusképzésünk továbbra is a világ 300 legjobb intézménye közé tartozik.

A Times Higher Education (THE) minden év őszén teszi közzé a világ legjobb egyetemeit felsoroló szakterületi rangsorait. A brit szervezet október 28-án publikálta legfrissebb, 2021-re vonatkozó ranglistáját, amelyben 11 szakterületen értékelték a világ 1512 felsőoktatási intézményét. A rangsor összeállítása során ugyanazon adatbázist és módszertant használták, mint az összesített egyetemi világranglista (World University Rankings / WUR) esetében, azzal a különbséggel, hogy itt az adott szakterület sajátosságainak megfelelő súlyozást is alkalmaztak. A THE felmérések módszertanáról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén – tavalyhoz hasonlóan – hat szakterületen került a világ legjobbjai közé, ezek közül háromban (pszichológia, élettelen természettudományok, informatika) megőrizte tavalyi eredményét. Egyetemünk a pszichológiai képzések terén idén a 251–300. helyen, míg az élettelen természettudományokban, illetve a bölcsészettudományokban egyaránt a 401–500-as, az élő természettudományokban az 501–600-as, informatikában és társadalomtudományokban pedig a 601–800-as kategóriában szerepel.    

Bölcsészettudományokban Magyarországról kizárólag az ELTE jutott be az idei legjobbak közé. Informatikában az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett a Szegedi Tudományegyetem jeleskedett, utóbbi egyetemünkhöz hasonlóan a 601–800-as kategóriába került. Magyarország kifejezetten jó eredményeket ért el az élő természettudományok szakterületen, ahol hat intézmény is bekerült az idei legjobbak közé. Itt az ELTE a második (501–600.) a Debreceni Egyetemmel, első helyen a Semmelweis Egyetem áll (301–400.), a 601–800-as kategóriába pedig a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem jutott be.  

Az élettelen természettudományok szakterületen az ELTE lett hazánk legjobb egyeteme, emellett a Szegedi Tudományegyetem (501–600.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (601–800.), illetve a Pécsi Tudományegyetem (1001+) szerepel a rangsorban. A pszichológia szakterületén szintén az ELTE áll a hazai mezőny élén (251–300.), míg a Pécsi Tudományegyetem a 401–500-as, a Szegedi Tudományegyetem pedig az 501+ kategóriában végzett. A társadalomtudományi szakterületen hazánkból a Corvinus lett az első (401–500.), mellette még a Debreceni Egyetem (401–-500.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (501–600.), illetve a 601+ kategóriában az ELTE és a Pécsi Tudományegyetem jutott a legjobbak közé.   

A részletes eredmények országos és szakterületi bontásban olvashatók a THE honlapján.

A THE rangsorban őrzik vezető szerepüket az angolszász egyetemek. Idén bölcsészettudományokban, gazdálkodástudományokban, pedagógusképzésben, jogászképzésben és pszichológiai tudományokban egyaránt a Stanford Egyetem áll a szakterületi világranglista élén. Egészségtudományban és informatikában Oxford, a mérnökképzésben és élő természettudományokban a Harvard, élettelen természettudományokban a California Institute of Technology, társadalomtudományokban pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) került az első helyre.

Az Egyesült Államok minden szakterületen a legtöbb intézménnyel képviselteti magát az első száz között, a 11 szakterületből pedig 9-ben amerikai egyetemek állnak az első helyen. Az Egyesült Királyság ugyancsak előkelő eredményeket mondhat magáénak, miután mind a 11 szakterületen a második legtöbb intézménnyel szerepel a top100-ban, Oxford pedig ismét a dobogó tetejére állhatott az egészségügyi és informatikai képzések területén.

Bár a Covid-19 járvány megnehezíti a diákok számára a továbbtanulással kapcsolatos döntéshozatalt, a rangsor jól mutatja, hogy a hagyományosan erősnek számító amerikai és brit képzőhelyeken túl a különböző szakterületeken érdemes számításba venni a világ más égtájain működő intézményeket is – kommentálta a 2021-es eredményeket Ellie Bothwell, a THE szerkesztője.

Az ELTE a nemzetközi és a hazai rangsorokban

kedvel
456 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

URBAN HISTORY & TERRITORIAL PLANNING

AI

Alumni International

24 április

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április