Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Mező Emese beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2020.04.22

Az ELTE Alumni Alapítvány rendszeresen ír ki pályázatot tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére.  Mező Emese joghallgató, a támogatási összeget 2019 őszi kiutazásához használta fel. Alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják. 

Mező Emese ötödéves joghallgató vagyok. Túlzás nélkül állíthatom, hogy életem szakmailag és emberileg is leghasznosabb félévén vagyok túl. Habár eleinte hezitáltam, hogy vajon jó ötlet-e az utolsó egyetemi évem során még külföldön tölteni egy szemesztert, azonban utólag nagyon örülök neki, hogy nem hátráltam ki és nekivágtam ennek a félévnek, hiszen rengeteg csodás élménnyel és baráttal gazdagodtam.

A félévemet Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen töltöttem és a Collegium Hungaricum magyar kollégiumban laktam. Nagyon megnyugtató volt számomra, hogy egy kollégiumi közösségben, más magyar hallgatókkal laktam a félév során, hiszen így biztos lehettem benne, hogy lesz egy olyan közösségem Leuvenben is, ahol mindenképpen megértjük majd egymást mindenféle nyelvi akadály nélkül és sokszor kifejezetten jól esett a magyar szó. Sok közös programunk volt a kollégiumban, így a félév végére tényleg közösséggé kovácsolódtunk. Ennek ellenére nekem nagyon fontos volt, hogy ne kényelmesedjek el a magyar kollégium nyújtotta előnyök és közösség által, hanem kihasználjam a félév nyújtotta lehetőséget és minél több külföldi hallgatót is megismerjek, minél különbözőbb programokon vegyek részt. Szerencsére Leuvenben nagyon sok Erasmus program van, kiemelkedően fogalkoznak a külföldi hallgatókkal, így sok lehetőség van szervezett kirándulásokra, városnézésekre és erasmusos bulik is minden hónapban vannak. A Pangea külön külföldi hallgatók számára kialakított kávézó, ahova mindig megérte betérni, akár tanulni, pihenni vagy csak egy teát meginni, hiszen minden nap lehetőség volt új emberek megismerésére itt és tökéletes hely a közös beszélgetések, programok szervezésére is. Ez a kép a félév utolsó péntekén készült, amikor a hazautazás előtt utoljára gyűltünk össze mindenki kedvenc helyén, hogy átbeszéljük és megünnepeljük a sikeres vizsgaidőszakot és szemesztert.

 Az egyik kedvenc történetem a szervezett erasmusos programokhoz kapcsolódóan, hogy bár pont azért vettem rajta részt, hogy nemzetközi közösségben legyek és minél több hallgatóval ismerkedjek meg a kollégiumon kívül is, rögtön az orientációs hetek első napján teljesen véletlenül egy magyar lánnyal találkoztam, akivel azóta is nagyon szoros barátságot ápolok. Nagyon izgalmasnak találtam, hogy szinte hétről-hétre rendeztünk vacsora esteket, amely során mindig a közösség valamely más tagja kalauzult el bennünket saját országának gasztronómiájába. Volt lehetőségem különleges török, olasz, görög és katalán ételeket is fogyasztani, emellett pedig hatalmas élmény volt, amikor mi készítettünk zsíros kenyeret és paprikás krumplit a barátainknak. 

A hétvégéink is mindig hasznosan és izgalmasan teltek, hiszen minden hétvégén alkalmunk volt kirándulni és belga városokat felfedezni vagy Leuvent kicsit jobban megismerni. A mellékelt kép Bruggeben készült, amely tényleg igazi kis ékszerdoboz hely, mindenképpen ajánlom mindenkinek, hogy látogassa meg ezt a mesebeli várost, magával ragadó hangulata van és nem mellesleg itt található a legfinomabb, igazán belga sültkrumpli is, amit a félév során kóstoltam (pedig volt egy pár).

Amellett, hogy ennyi kulturális élménnyel gazdagodtam, szakmailag is sokkal többet fejlődtem a félév során, mint azt vártam. A Leuveni Katolikus Egyetem a világ élvonalába tartozik, így rendkívül hasznos és érdekes előadásokat hallgathattam a félév során. Az egyetemen lehetőségem volt olyan jogterülettel is megismerkedni, amivel eddig még szinte egyáltalán nem foglalkoztam, ilyen volt a WTO joga és olyan órákat is hallgattam, amivel korábban már foglalkoztam, de nagyon szeretem, így mindenképpen szerettem volna végigkövetni az adott területről szóló külföldi órákat is, ilyen volt számomra az emberi jogokról szóló kurzus. Ugyan a vizsgaidőszakban nehézséget jelentett, hogy sok különböző tárgyat teljesítettem, de mindegyik kurzus más okból volt hasznos és izgalmas és ez lehetővé tette számomra, hogy az aktuálpolitikai kérdéseket is megvitató EU joggal foglalkozó óra mellett diszkrimációs vagy gazdasági jogi kérdésekkel is foglalkozzak. Az órák interaktívak voltak és hétről hétre kellett felkészülni az adott témát érintő szakirodalomból, illetve esetekből. Kifejezetten izgalmas volt ez a felkészülés, hiszen alkalmat nyújtott arra, hogy hétről-hétre megvitassuk egymással, hogy ki mit gondolt az egyes esetekről, egyetért-e a döntéssel és érveljünk. Azaz rendkívül sokat fejlődtek a készségeim és képességeim a szemeszter során, hiszen folyamatosan együtt gondolkodtunk és érveltünk a hallgatótársaimmal. Eleinte megijesztett, hogy teljesen más a vizsgarendszer, mint amihez hozzászoktam itthon, utólag ugyanakkor az eltérő vizsgáztatás is nagyban hozzájárult a tapasztalataim sokszínűségéhez és a tudásom, készségeim fejlesztéséhez. Nagyon örülök, hogy lehetőségem volt egy félévet Belgiumban tölteni és mindenkinek ajánlom, hogy használja ki a lehetőséget, tanuljon külföldön és gazdagodjon életre szóló élményekkel!

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

kedvel
633 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

Alumni Ösztöndíjas

Balázs Anna beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 március