Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Meteorológus Alumni találkozó „szokatlanul” személyesen

Beszámolók

-

2022.12.12

Az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszékén a TDK és az Alumni rendezvény hagyományosan együtt került megrendezésre 2022. december 2-án, hosszú idők után először, mindkét esemény jelenléti részvétellel és online lehetőséggel is. 

Az idei év gazdasági nehézségei mellett, az ELTE TTK épületének bizonytalan zárása miatt, az idei TDK és Alumni időpontját nem a szorgalmi időszak utolsó előtti, hanem az előtti hetére tervezték. Az őszi szünet későbbi áthelyezésével és a korai épületzárással együtt a két rendezvényt még éppen sikerült jelenléti formában, szokásos helyén, az ELTE TTK Kari tanácstermében megvalósítani.

A program első részében került sor a Meteorológus TDK konferenciájára, ahol 4 előadás hangzott el. Mindegyik előadó alapszakos hallgató volt, közülük egy elsős (Divinszki Ferenc), két másodéves (Kiss Alajos és Szabó Fanni) és egy végzős, harmadéves (Gáspár Benedek). A bemutatott témák széleskörűek voltak, a beltéri légszennyezettségtől a műholdas metán mérésen át a klímaváltozás globális hatásain keresztül térségünk hóviszonyainak megváltozásának vizsgálatáig. A csekély versenyzői létszám ellenére a TDK-t hagyományosan támogató Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat és a Magyar Meteorológiai Társaság képviselői jutalmazták a hallgatókat. A hallgatókat nem csak témavezetőik, hanem több szaktársuk is elkísérte így 20-25 fő vett részt, reméljük jövőre ők is kedvet kapnak a szerepléshez.

A rendezvény több felületen is meghirdetésre került, az Alumni központ és Magyar Meteorológiai Társaság felületén is. A TDK utáni átrendezés miatt kis csúszással 15:10-kor kezdődött az Alumni találkozó. A hallgatók, a TDK eredményhirdetése után inkább a gólyabál felé vették az irányt, így a társaság jelentős része lecserélődött, de ezzel együtt is 35 feletti volt az Alumnin megjelentek száma. A távoli résztvevők számára Teams kapcsolat is elérhető volt, de végül ezzel a korábbi végzettek közül senki sem élt.

Az Alumni rendezvényt dr. Breuer Hajnalka levezető elnök nyitotta meg, majd adta át a szót, Pataky Csillának, aki az internetes kapcsolaton keresztül köszöntötte a résztvevőket. Az ELTE Alumni központjának vezetője kiemelte továbbá az egyetemhez kötődés fontosságát és felhívta a figyelmet az Alumni szervezet programjairól.

Ezt követően dr. Mészáros Róbert üdvözölte a megjelent öregdiákokat. dr. Breuer Hajnalka bemutatta az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet keretei között működő Meteorológiai Tanszék oktatási helyzetét és a mindig pezsgő Tanszéki életet A Tanszéki bemutatkozót követően hagyományosan egy védés előtt álló PhD-s, idén Dian Csenge mutatta be munkáját, mely az épületek jelenlegi és klímaváltozás hatására megváltozó fűtési igényeiről szólt.

A visszaemlékezéseket elsőként Rákóczi Ferencné, az 1957-es évfolyam tagja kezdte. Az akkor még 4 éves Meteorológus képzés, az 1956-os forradalom miatt kicsit kitolódott. Magdi néni felidézte, hogy a forradalom első óráiban szaktársaival vonultak fel a Parlamenthez. Szerencsére a későbbi sötét események idejében már nem voltak a szó szerinti tűz közelében, de mély nyomokat hagytak benne a történtek. Ezt követően Varga László (1977-es évfolyam) számolt be egy békésebb, és hangulatában a múltat és a jelent egyaránt idéző egyetemi élményeiről és tapasztalatairól.

A hivatalos program vége jelezte igazán az Alumni program kezdetét, a baráti beszélgetések, szendvicsezések és évfolyam-találkozók. A végre személyes találkozónak sokan örültek, és tavaszra többekben felmerült, hogy az ELTE Alumni központ támogatásával egy újabb évfolyamtalálkozót szervezzenek. A résztvevők nagy része csak az esti órákban mondott búcsút, és a rendezvény végül 7 óra körül ért véget. A rendezvény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg, a szervezési feladatokat dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus és Varga-Balogh Adrienn doktorandusz vállalta.

A beszámolót dr. Breuer Hajnalka készítette.

kedvel
350 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április