Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Méhészet a nagyvárosban

Beszámolók

-

2019.12.12

Újabb tagozati eseményt tartott az ELTE TTK 2019. december 9-én a kari könyvtárban. Dr. Bíró Lóránt geológus a nagyvárosi méhészetről tartott előadást. A rendezvényt az Alumni Központ is támogatta.

Az előadást Szabó Noémi, az ELTE TTK könyvtárának vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót az előadónak, Dr. Bíró Lórántnak. Az előadás elején megtudhattuk, hogy mi a különbség a méh- és a darázscsípés között: az előbbi csípése savas, míg az utóbbié lúgos, így a csípés enyhítésére ellenkező kémhatású vegyületekkel kell használni. A méheknek 9 mézelő fajtája van, és a különböző fajok képesek megtanulni egymás táncát. Megdöbbentő tény, hogy a világ 100 legfontosabb haszonnövényének beporzását rovarok végzik, így sajnos igaz lehet az az állítás, melyet egy dán újságíró mondott: Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek már csak négy éve marad hátra." A méhek pusztulása annyira felborítaná az ökológiai egyensúlyt, hogy többek között nem teremnének meg ezek a növények, amely nagyban befolyásolná az emberiség élelmiszerellátását. Sajnos erre élő példa, hogy Kínában már a legtöbb beporzót kiirtották, ezért az embereknek kell beporozni a növényeket. 

A méhek egyfajta bioindikátorként működnek, így ahol vannak méhek, ott a környezet is megfelelő. Éppen ezért méhészkedni akár városokban is lehet. A városi szmog nincsen hatással a méhek nektárjára, ezért nyugat-európai városokban már előszeretettel telepítenek kaptárakat múzeumok, templomok vagy hotelek tetejére. Ez persze nagy média figyelmet kelt, de a környezeti nevelés szempontjából is hasznos. Az előadáson az is kiderült, hogy érdemes inkább mézet használni cukor helyett, mert a cukor mellett rengeteg aminosavat, antibakteriális hatású peroxidot és vitamint is tartalmaz. 

Az előadás után az ELTE Alumni Központ munkatársa, Petz Denise Gerda is megköszönte az előadást, és felhívta a figyelmet a nyáron indult alumni közösségi platformra, továbbá mindenkit invitált a következő ELTE Sikerek előadásra. Ezután a hallgatóság kérdéseket tehetett fel az előadónak, majd kötetlen beszélgetés mellett sós és édes aprósütemények elfogyasztására volt lehetőség.

Esemény

294 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november