Újabb tagozati eseményt tartott az ELTE TTK 2019. december 9-én a kari könyvtárban. Dr. Bíró Lóránt geológus a nagyvárosi méhészetről tartott előadást. A rendezvényt az Alumni Központ is támogatta.
Az előadást Szabó Noémi, az ELTE TTK könyvtárának vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót az előadónak, Dr. Bíró Lórántnak. Az előadás elején megtudhattuk, hogy mi a különbség a méh- és a darázscsípés között: az előbbi csípése savas, míg az utóbbié lúgos, így a csípés enyhítésére ellenkező kémhatású vegyületekkel kell használni. A méheknek 9 mézelő fajtája van, és a különböző fajok képesek megtanulni egymás táncát. Megdöbbentő tény, hogy a világ 100 legfontosabb haszonnövényének beporzását rovarok végzik, így sajnos igaz lehet az az állítás, melyet egy dán újságíró mondott: „Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek már csak négy éve marad hátra." A méhek pusztulása annyira felborítaná az ökológiai egyensúlyt, hogy többek között nem teremnének meg ezek a növények, amely nagyban befolyásolná az emberiség élelmiszerellátását. Sajnos erre élő példa, hogy Kínában már a legtöbb beporzót kiirtották, ezért az embereknek kell beporozni a növényeket.
A méhek egyfajta bioindikátorként működnek, így ahol vannak méhek, ott a környezet is megfelelő. Éppen ezért méhészkedni akár városokban is lehet. A városi szmog nincsen hatással a méhek nektárjára, ezért nyugat-európai városokban már előszeretettel telepítenek kaptárakat múzeumok, templomok vagy hotelek tetejére. Ez persze nagy média figyelmet kelt, de a környezeti nevelés szempontjából is hasznos. Az előadáson az is kiderült, hogy érdemes inkább mézet használni cukor helyett, mert a cukor mellett rengeteg aminosavat, antibakteriális hatású peroxidot és vitamint is tartalmaz.
Az előadás után az ELTE Alumni Központ munkatársa, Petz Denise Gerda is megköszönte az előadást, és felhívta a figyelmet a nyáron indult alumni közösségi platformra, továbbá mindenkit invitált a következő ELTE Sikerek előadásra. Ezután a hallgatóság kérdéseket tehetett fel az előadónak, majd kötetlen beszélgetés mellett sós és édes aprósütemények elfogyasztására volt lehetőség.
Képek 12
Megjegyzések0
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!
Javasolt cikkek