Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Méhészet a nagyvárosban

Beszámolók

-

2019.12.12

Újabb tagozati eseményt tartott az ELTE TTK 2019. december 9-én a kari könyvtárban. Dr. Bíró Lóránt geológus a nagyvárosi méhészetről tartott előadást. A rendezvényt az Alumni Központ is támogatta.

Az előadást Szabó Noémi, az ELTE TTK könyvtárának vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót az előadónak, Dr. Bíró Lórántnak. Az előadás elején megtudhattuk, hogy mi a különbség a méh- és a darázscsípés között: az előbbi csípése savas, míg az utóbbié lúgos, így a csípés enyhítésére ellenkező kémhatású vegyületekkel kell használni. A méheknek 9 mézelő fajtája van, és a különböző fajok képesek megtanulni egymás táncát. Megdöbbentő tény, hogy a világ 100 legfontosabb haszonnövényének beporzását rovarok végzik, így sajnos igaz lehet az az állítás, melyet egy dán újságíró mondott: Ha a méhek kipusztulnak, az emberiségnek már csak négy éve marad hátra." A méhek pusztulása annyira felborítaná az ökológiai egyensúlyt, hogy többek között nem teremnének meg ezek a növények, amely nagyban befolyásolná az emberiség élelmiszerellátását. Sajnos erre élő példa, hogy Kínában már a legtöbb beporzót kiirtották, ezért az embereknek kell beporozni a növényeket. 

A méhek egyfajta bioindikátorként működnek, így ahol vannak méhek, ott a környezet is megfelelő. Éppen ezért méhészkedni akár városokban is lehet. A városi szmog nincsen hatással a méhek nektárjára, ezért nyugat-európai városokban már előszeretettel telepítenek kaptárakat múzeumok, templomok vagy hotelek tetejére. Ez persze nagy média figyelmet kelt, de a környezeti nevelés szempontjából is hasznos. Az előadáson az is kiderült, hogy érdemes inkább mézet használni cukor helyett, mert a cukor mellett rengeteg aminosavat, antibakteriális hatású peroxidot és vitamint is tartalmaz. 

Az előadás után az ELTE Alumni Központ munkatársa, Petz Denise Gerda is megköszönte az előadást, és felhívta a figyelmet a nyáron indult alumni közösségi platformra, továbbá mindenkit invitált a következő ELTE Sikerek előadásra. Ezután a hallgatóság kérdéseket tehetett fel az előadónak, majd kötetlen beszélgetés mellett sós és édes aprósütemények elfogyasztására volt lehetőség.

Esemény

kedvel
816 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április