Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Majer Zsófia Veronika beszámolója meghiúsult Erasmus kiutazásáról

Alumni Ösztöndíjas

-

2020.08.05

Az ELTE Alumni Alapítvány és a volt hallgatók közreműködésével az őszi félévben három tehetséges, rászoruló hallgató támogatására nyílt lehetőség. A három Alumni ösztöndíjas egyikének kiutazása a koronavírus miatt elmaradt. Tapasztalatairól Majer Zsófia Veronika régészhallgató számol be. 


Majer Zsófia Veronika vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának másodéves mesterszakos régészhallgatója. 2019 tavaszán jelentkeztem az Erasmus+ hallgatói mobilitás programra, amelynek köszönhetően lehetőséget kaptam arra, hogy a 2019/2020-as tanév tavaszi félévét Németországban töltsem és egy szemeszter erejéig a freiburgi Albert-Ludwigs-Universität hallgatója lehessek. 

Miután megérkezett a hír arról, hogy a pályázatom sikeres volt, el is indulhatott a lázas készülődés: fel kellett frissíteni a már rég nem használt némettudást, intézni a szükséges dokumentumokat, kollégiumi szobát foglalni Freiburgban, és mindemellett talán a legizgalmasabb a kurzuslisták böngészése volt, hiszen el kellett döntenem, hogy milyen előadásokat és szemináriumokat szeretnék németországi tanulmányaim során elvégezni. Számos izgalmas, érdekes lehetőség állt előttem, amelyek jól kiegészítették volna az itthon tanultakat. 

Az idei év elején már minden sínen volt, a talán legfontosabbnak bizonyuló Learning Agreement és számos egyéb dokumentum leadásra került, ennek köszönhetően az ösztöndíjam is megérkezett, sikeresen felvettem a kapcsolatot a kinti koordinátorommal, szerencsére sikerült kollégiumi szobát is foglalnom, tehát minden készen állt arra, hogy március legvégén – ugyanis Németországban a tavaszi szemeszter csak április végén kezdődik – útnak induljak életem eddigi legnagyobb kalandjára. 

Február végétől kezdve azonban fokozott aggodalommal figyeltem a híreket, hiszen mindinkább kézzelfoghatóbbá vált, hogy a COVID-19 járvány egyre súlyosabb helyzetet teremt Európában is. Végül az Egyetem márciusban bekövetkező bezárásával jött el az a pillanat, amikor igazán valóssá vált a félelmem: elkezdhetem-e a kinti félévemet vagy sem? Nem sokkal később megkaptuk a hivatalos tájékoztatót is, amely alapján nyilvánvalóvá vált, hogy ezt a szemesztert már biztosan nem kezdhetem meg Németországban. 

Életem eddigi legnehezebb döntése elé kerültem: számos szempontot mérlegelve végül meg kellett hoznom a döntést, miszerint legnagyobb sajnálatomra törölnöm kell a mobilitást. Az évek óta várt kaland, a külföldi tanulmányút az utolsó pillanatban, amikor már minden csak arra várt, hogy elinduljak, meghiúsult. Rendkívül nehéz volt meghozni ezt a döntést, de az biztos, hogy rengeteget tanultam ebből a helyzetből. Mivel az én Erasmus+ részképzésem sosem fog már megvalósulni, még inkább arra fogok buzdítani mindenkit, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. 

Biztos vagyok abban, hogy ez valóban egy életre szóló élmény lehet bárki számára, amely során rengeteg olyan tapasztalat gyűjthető, amely sehogy máshogy. A vírushelyzet mindenki számára egy merőben más, igazán nehéz helyzetet teremtett. Mindenkit máshogy érintett, sajnos tőlem – és számos sorstársamtól – egy fantasztikus lehetőséget vett el. 

Köszönettel tartozom az ELTE ALUMNI Alapítványnak, amiért érdemesnek tartottak arra, hogy támogassanak külföldi tanulmányaim során. Bár a mobilitás végül nem valósulhatott meg, az általuk nyújtott támogatás nélkül nehéz helyzetbe kerültem volna: a segítségüknek köszönhetően sikerült az Erasmus+ ösztöndíjam teljes összegének visszautalása, ugyanis az időközben megnövekedett euró árfolyam alakulásával ez jelentős többletköltséggel járt. Ezen kívül segítségükkel készülhettem a kollégista életre, hiszen néhány ehhez szükséges dolgot – nem tudva, hogy végül sajnos mégsem lesz rájuk szükségem – már korábban beszereztem a készülődés során. 

Remélem, hogy a mesterdiplomám megszerzését követően ismét magam mögött tudhatok majd egy sikeres Erasmus+ pályázatot: ezúttal nem egy részképzésről, hanem egy diplomaszerzést követő szakmai gyakorlatról szólót. Ugyan a részképzésem meghiúsult, szeretném újra megpróbálni, és bár merőben másfajta élményekkel és tapasztalattal járó, de az Erasmus+ program adta lehetőséget kihasználni.

Alumni ösztöndíj pályázat - félévente új kiírás


kedvel
687 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március