Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Kolok Balázs Csegő beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2020.04.24

Az ELTE Alumni Alapítvány rendszeresen ír ki pályázatot tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére.  Kolok Balázs Csegő geomatematikus mesterképzéses hallgató, a támogatási összeget 2019 őszi kiutazásához használta fel. Alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják. 

Rengeteg kötődésem és feladatom van itthon, amiket úgy gondoltam nehezen engednék el hosszabb időre. Ezért is választottam úgy, hogy Budapestre és nem vidékre jelentkezem egyetemre. Az alapképzés alatt nem is gondoltam arra, hogy egy Erasmusos félév jó ötlet lenne. Egy fél év csúszásra gondoltam, ami általános velejárója szokott lenni egy ilyen kalandnak. Attól is féltem kicsit, hogy ki esek a gyakorlatból a matematikai tárgyakra vonatkozóan, esetleg hátrányba kerülök. Viszont miután jelentkeztem mesterképzésre felmerült bennem a gondolat, hogy meg kéne fontolni az ügyet.

Két főbb motivátorom a Bátyám és egy jó barátom volt, akik szintén elvégeztek egy Erasmusos félévet. Mellettük mindenki, akit ismertem és tanult külföldön, csupa jó benyomásról és élményről számolt be nekem. Így miután az alapképzést és a mesterszakom első félévét is csúszás nélkül végeztem el, elhatároztam, hogy belevágok. Lesz, ami lesz.

Hogy miért pont Anglia? Először Olaszországba akartam menni, de miután kicsit kutatgattam tanulmányi és közösségi élet szempontjából Anglia csábítóbbnak tűnt számomra. Emellett arra is gondoltam, hogy Angliában az egyetemen kívül az utca emberével is könnyebben megértetem magam, ami külön nagy élmény lehet! Sheffieldet azért választottam végül Brighton ellenében, mert a tanulmányi tervembe jobban illettek az ottani tantárgy lehetőségeim. A Sheffieldi egyetemen szinte mindenféle kar megtalálható. Orvosi kartól a bölcsészig. Ez nagyon tetszett ebben az egyetemben, a karok összedolgoznak és támogatják egymást. A kinti szervezettségtől pedig igazán leesett az állam. Rengeteg sportolási és szabadidős lehetőséget kínáltak, valamint nagyon sok közösség várta nyitott ajtókkal az újonnan érkezőket.

Szálláskeresésem kicsit döcögősen indult, de a végén sikerült egy nagyon rendes diák albérletet találnom, ez volt talán a legizgulósabb a beilleszkedésben. Kicsit féltem attól is, hogy nem fogok barátokra lelni a kinti idő alatt. Szerencsére ez a félelmem teljesen alaptalannak bizonyult. Az első héten összebarátkoztam pár hasonló cipőben járó külföldi félévet töltő diákkal, és onnantól fogva velük mentünk mindenfele. Különösen élveztem, hogy beszélgethettem velük az élet dolgairól, mint például emberi kapcsolatok, politika, sport.

Tanulmányi szempontból is nagyon hasznos félévet tudhatok magam mögött. Elsődleges céljaim közt szerepelt, hogy szélesítsem látóköröm a matematika alkalmazási terültek színterén. Így olyan tárgyakat vettem fel, amiket itthon nincs lehetőségem tanulni. Tanultam vírus terjedésének modellezését, klinikai próbák elvégzését, valamint jelfeldolgozási alapokat. Szeretnék majd a későbbiekben olyan területen dolgozni, ami matematikai eszközökkel segíti az orvoslást. Ezeket a tárgyakat kifejezetten magaménak éreztem ezért, és kiutazásom egyik lényegét adták. Emellett olyan tárgyaim is voltak, amik illeszkedtek itthoni tárgyakhoz, viszont kicsit más szemlélettel oktatták. Például a játékelmélet óráimon rendszeresen játszottunk olyan játékokat, amikről a tételeink szóltak. Így rendkívül érdekessé tudták tenni az előadások menetét, emiatt talán ez volt a kedvenc órám. Rendkívül szórakoztató tudott lenni.

Tanulmányaim mellett szerencsére utazásra is időt tudtam szánni. Ez volt az egyik nagy vágyam, hogy sok új tájat, várost tudjak bejárni a kint létem alatt. Szerencsére a társaságom is kapható volt az utazásra, kirándulásra. Így jártuk be közösen a Peak District és Snowdonia lankáit, valamint Liverpool, Newcastle, Cardiff, Bath és Bristol városait. Lehet, hogy valamit kihagytam a felsorolásból, de lényeg a lényeg, hogy sokat láthattam és tapasztalhattam. Hadd emeljem ki ezek közül a Peak Districet, hiszen ez a környezet védelmi terület fél órás busz útra fekszik Sheffieldtől Nyugatra. Tudni kell rólam, hogy cserkész létemre hihetetlenül szeretek kirándulni és a természetben időt tölteni. Így ez a mesés táj külön kincs volt számomra, amikor csak tehettem kiugrottam túrázni vagy biciklizni egyet.

Nagyon sokat köszönhetek ennek az Erasmusos fél évnek, megtanultam egyedül élni, rengeteg új gondolattal tágult a világnézetem, az angol tudásom hihetetlenül fejlődött. Nagyon hálás vagyok az ELTE Alumni Alapítványnak, akik támogatásával fedezhettem a repülőjegyeim árát oda-vissza, amit így már kiutazásom előtt gyorsan le is tudtam foglalni. Ez nagy segítség volt számomra. Nagyon bátorítok mindenkit, akik Erasmusos féléven gondolkoznak, mert úgy gondolom az élet egyik legnagyobb lehetősége és kalandja lehet.

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás



kedvel
834 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március