Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Gáva Szabina beszámolója Erasmus félévéről - Alumni Alapítvány támogatással!

Alumni Ösztöndíjas

-

2020.04.06

Az ELTE Alumni Alapítvány rendszeresen ír ki pályázatot tehetséges, rászoruló hallgatók Erasmus-ösztöndíjának kiegészítésére.  Gáva Szabina magyar-történelem osztatlan szakos hallgató, a támogatási összeget 2019 őszén kezdődő tanulmányútjához használta fel. Alábbiakban az ő beszámolóját olvashatják. 

Sok dolgot terveztem el az egyetemmel kapcsolatban már gólyaként, köztük volt az Erasmus is. Ez valósult meg 2019 őszén, amikor Madridba utaztam a legjobb barátnőmmel. Azelőtt sosem voltam még Spanyolországban, a spanyol kultúráról is csak annyit tudtam, hogy szieszta, churros és tapas, így az Erasmus-félév tabula rasa volt számomra, nagy kíváncsisággal és nyitottsággal vetettem bele magam a madridi élményekbe. 

A fogadó egyetem (Universidad Carlos III de Madrid) több ezer külföldi hallgatót fogad minden félévben, így a tárgyakra bejutni elég nehéz volt, ez az oka annak is, hogy csak egy olyan tárgyat tudtam elvégezni, amely a képzésemhez kapcsolódott. Ez az óra Spanyolország 20. századi történelméről szólt. Ez a kurzusnak teljes egészében új ismereteket adott számomra, így egy elég részletes képet kaptam a Franco-diktatúráról és a polgárháborúról. Ez azért is fontos számomra, mert ezeket az ismereteket később, a tanítás során is tudom majd alkalmazni. Az Erasmus hozzájárult ahhoz, hogy megismerjem a szaknyelvet, elsajátítsam és magabiztosan tudjam használni. Az elmúlt félév kiváló nyelvgyakorlási lehetőség is volt, mert az erasmusos lakótársakkal csak angolul kommunikáltunk. Én nem tanultam spanyolt, de elkerülhetetlen volt, hogy ne „ragadjon” rám, mert a spanyol emberek nem igazán kommunikálnak angolul tapasztalataim szerint. 

A spanyolországi tartózkodásom legnagyobb élményei az utazások voltak. Spanyolország ilyen szempontból nagyon szerencsés választás, ugyanis sokkal könnyebben utazhatunk olyan helyekre, amelyek Magyarországról nehezebben kivitelezhetőek. Érdekes élmény volt a szinte kihalt Ibizára és Fuerteventurára utazni a főszezon után. Az állandóan zsúfolt főváros után hihetetlen volt, hogy egy-egy partszakaszon, öbölben, hegyen csak páran vagyunk. Ezelőtt sosem jutott eszembe, hogy Ibiza vagy Fuerteventura történelmével foglalkozzak, viszont az utazásnak köszönhetően ezt is megismertem. 

A sok szép látnivaló, izgalmas tapasztalatok mellett az új ismeretek is jellemezték az összes utazásomat. Portóban a portugál kultúrát ízleltem meg, szó szerint: a bor mellett a krémesüknek is világhírűnek kellene lennie! Bordeaux-ban ellátogattam a világ egyik legjobb bormúzeumába, ahol a Tokaji bor is meg van említve. Bordeauxban lenyűgöző volt a tudat a város legrégebbi templomában, hogy megnézhettem a Meroving-dinasztia kriptáját a család ősi síremlékeivel. Ugyanilyen hatást váltott ki Sevillában Kolumbusz sírja és Marrakeshben a szultánoké. 

Támogatott tehetségek

Aktuális pályázati kiírás

kedvel
758 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március