Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Fizikában kiemelkedik az ELTE

Hírek

-

2020.07.03

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hat területen is szerepel a világ legjobbjai közt az egyik legmegbízhatóbb felsőoktatási értékelés, az ARWU idei rangsorában. Öt szakterületen egyetemünk a legjobb hazai intézmény, fizikából pedig egy kategóriát javított is tavalyi helyezésén.

A ShanghaiRanking június 29-én hozta nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) szakterületi rangsor 2020-as eredményeit. A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is hat szakterületen került a világ legjobbjai közé. Egyetemünk a fizika területén egy kategóriát javítva tavalyi helyezésén a 151–200. helyen végzett, ezzel a legjobb hazai intézményként egy kategóriában szerepel olyan versenytársakkal, mint a berlini Humboldt Egyetem vagy az Iowa State University.

Biológiai területen most először kerültünk fel a rangsorba, a 301–400. helyre, ami Magyarországon szintén vezető pozíciót jelent. Ökológiában és meteorológiában a tavalyi helyezést megtartva – hazai legjobbként – szintén a 301–400. helyen szerepel az ELTE, míg a pszichológia és a matematika területén a 301–400., illetve a 401–500. kategóriában végzett.

Szakterületi listákat 2017 óta készítenek a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján. (Az alkalmazott módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.)

Az ARWU 2020-as szakterületi rangsora összesen 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban, az idei értékelés során vizsgált 4000 egyetem közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a rangsorokba.

A listán összesítésben a legerősebb egyetemnek a Harvard bizonyult 14 szakterületi aranyéremmel, míg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) 6 szakterületen ért el első helyezést. Ezen kívül a Berkeley, a University of Pennsylvania, a University of Colorado, Oxford és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem szerzett előkelő pozíciókat, ezek az intézmények több mint egy szakterületen bizonyultak a legjobbnak. Matematikában ebben az évben a Paris-Saclay Egyetem szerezte meg a vezető pozíciót, érdekesség, hogy az intézmény a matematikai képzésekkel idén először szerepel a rangsorban. A teljes rangsor szakterületek szerinti bontásban böngészhető a ShanghaiRanking honlapján.

Az ELTE rendre előkelő helyen szerepel a mértékadó felsőoktatási rangsorokban, erről összefoglalónkban olvashat bővebben.  

269 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

COVID-19 hírek az Egyetemről

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Adventi est

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Prof. dr. Borhy László rektor levele az összefogásért

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 november