Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Fiatal sarkkutató a világ élmezőnyében - Topál Dániel

Hírek

-

2023.05.02

Topál Dániel (TTK '19) egészen fiatal korában már eldöntötte, hogy mivel szeretne foglalkozni. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen ma már a világ élmezőnyébe tartozó meteorológusként számítanak kutatásaira.

Topál Dániel 16 éves volt egy monori gimnáziumban, amikor részt vett egy földrajzversenyen, amelynek harmadik fordulójára egy 50 oldalas tanulmányt írt lakóhelye, Monor időjárásáról. Mint később kiderült ez a feladat alapvetően határozta meg az életét, hiszen itt jött rá, hogy meteorológiával szeretne foglalkozni. 

Az egyetemet az ELTE földtudomány alapszakán kezdte meg és már az első évben megkereste az egyik tanárát, hogy bekapcsolódhat-e tudományos diákköri munkába. Így az egyetem kezdetétől rendszeresen járt dolgozni a mai ELKH Földtani és Geokémiai Kutatóintézetébe, ahol az elejétől úgy kezelték, mint egy “minidokturanduszt”.

Sikerének kulcsa a kitartás, ugyanis állítása szerint sosem volt matekzseni, de hetekig le tudta kötni, ha valamit nem értett: “Ez a kutatói világban kimondottan értékes. Nem unsz bele egy probléma megoldásába, nem adod fel, ha akadályba ütközöl. A kitartás a kulcs. A szellemi képességek egy adott szintig számítanak, de egy idő után már nem olyan lényeges”. 

Topál Dániel azóta azon kevés magyar éghajlatkutató közé tartozik, aki legnagyobbrészt sarkkutatással foglalkozik. A 27 éves kutató sorra kapja a különböző ösztöndíjakat és szoros együttműködése van a Santa Barbara-i egyetemmel, amely felajánlott neki egy PhD ösztöndíjat is, viszont az ifjú kutató inkább úgy döntött az ELTE Környezettudományi Doktori iskolájában végzi el a doktori képzést, ahol 2023. nyarán fog doktorálni. Sok sikert kívánunk további tanulmányaihoz és kutatásaihoz!

Teljes cikk itt olvasható.

Forrás és a fotó forrása: g7.hu

Fotót készítette: Tóth Tibor

kedvel
262 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Domestic cats area serious threat to wildcats

AI

Alumni International

17 május

Hírek

Alapításának 389. évfordulóját ünnepelte az Egyetem

egy tag profilképe

Alumni Központ

16 május

Hírek

Betegségek korai felismerésén dolgozik Krausz Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 május