Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából ünnepelt az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék

Beszámolók

-

2019.10.22

Múlt hét csütörtökén, 2019. október 17-én ünnepelte az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék fennállásának 30 éves jubileumát. Az esemény első részében Alumni-konferencia került megrendezésre, melyet Komoróczy Géza professor emeritus nyitott meg. Beszédében Tanár úr felidézte az alapítás éveit, és örömmel állapította meg, hogy a tanszék folyamatosan, immár 30 éve szolgál a hazai hebraisztika, judaisztika és assziriológia tudományos műhelyeként. 

Ezután Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, majd kitért az elmúlt időszak fontos alumni fejleményeiként a Végzős ajándékok bevezetésére, a sokoldalú Alumni Net indítására, továbbá a hallgatói pályázatra, mely az ELTE Diplomások támogatásait juttatja el hozzájuk az ELTE Alumni alapítványon keresztül félévente. 

Az Alumni-konferencia lehetőséget teremtett arra, hogy egykori hallgatóink - akik közül sokan külföldi kutatóhelyeikről érkeztek: Helsinkiből, Londonból, Münchenből, Berlinből és Halléból - bemutassák a magyar és nemzetközi tudományos életben elért eredményeiket. Bányai Viktória szekcióvezető irányításával először judaisztikai tárgyú előadások hangzottak el, Czimbalmos Mercédesz, Horváth-Selmeczi Tamara és Zsom Dóra jóvoltából. Ezután az assziriológia szakon végzettek szekciója következett, Dezső Tamás elnökletével, Simkó Krisztián, Földi Zsombor és Niederreiter Zoltán előadásával. Az Alumni-konferenciát a hebraisztika-szekció zárta, Buzási Gábor szekcióvezetése mellett Susánszki Judit, Görgey Etelka és Péntek Dániel tartott bibliatudományi előadásokat. A konferencia Zólyomi Gábor záró szavaival fejeződött be: a tanszékvezető gratulált az alumnusoknak a színvonalas előadásaikhoz, és sok sikert kívánt a további tudományos pályájukhoz.

A szigorúan szakmai-tudományos délelőtt után kötetlenebb nosztalgiázás vette kezdetét, amelynek fénypontja a Szili Éva által összeállított diavetítés és régi levelek felolvasása volt. A vidám közös emlékezés végére a régi és jelenlegi oktatók és hallgatók személyes találkozója tett pontot, amely este 8-ig, az épület zárásáig zajlott. Az esemény koordinátora Koltai Kornélia, a BTK Assziriológiai és Hebraisztikai tanszék adjunktus volt.

Bízunk benne, hogy 15 év múlva ugyanilyen színvonalas konferenciával és jó hangulatú találkozóval tudunk összegyűlni. 

Az AHT 30 jubileumi rendezvényt támogatták:

Trefort-kert Alapítvány

Magyar Hebraisztikai Társaság

ELTE Alumni Központ


375 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november