Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Fennállásának 30. évfordulója alkalmából ünnepelt az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék

Beszámolók

-

2019.10.22

Múlt hét csütörtökén, 2019. október 17-én ünnepelte az Assziriológiai és Hebraisztikai Tanszék fennállásának 30 éves jubileumát. Az esemény első részében Alumni-konferencia került megrendezésre, melyet Komoróczy Géza professor emeritus nyitott meg. Beszédében Tanár úr felidézte az alapítás éveit, és örömmel állapította meg, hogy a tanszék folyamatosan, immár 30 éve szolgál a hazai hebraisztika, judaisztika és assziriológia tudományos műhelyeként. 

Ezután Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, majd kitért az elmúlt időszak fontos alumni fejleményeiként a Végzős ajándékok bevezetésére, a sokoldalú Alumni Net indítására, továbbá a hallgatói pályázatra, mely az ELTE Diplomások támogatásait juttatja el hozzájuk az ELTE Alumni alapítványon keresztül félévente. 

Az Alumni-konferencia lehetőséget teremtett arra, hogy egykori hallgatóink - akik közül sokan külföldi kutatóhelyeikről érkeztek: Helsinkiből, Londonból, Münchenből, Berlinből és Halléból - bemutassák a magyar és nemzetközi tudományos életben elért eredményeiket. Bányai Viktória szekcióvezető irányításával először judaisztikai tárgyú előadások hangzottak el, Czimbalmos Mercédesz, Horváth-Selmeczi Tamara és Zsom Dóra jóvoltából. Ezután az assziriológia szakon végzettek szekciója következett, Dezső Tamás elnökletével, Simkó Krisztián, Földi Zsombor és Niederreiter Zoltán előadásával. Az Alumni-konferenciát a hebraisztika-szekció zárta, Buzási Gábor szekcióvezetése mellett Susánszki Judit, Görgey Etelka és Péntek Dániel tartott bibliatudományi előadásokat. A konferencia Zólyomi Gábor záró szavaival fejeződött be: a tanszékvezető gratulált az alumnusoknak a színvonalas előadásaikhoz, és sok sikert kívánt a további tudományos pályájukhoz.

A szigorúan szakmai-tudományos délelőtt után kötetlenebb nosztalgiázás vette kezdetét, amelynek fénypontja a Szili Éva által összeállított diavetítés és régi levelek felolvasása volt. A vidám közös emlékezés végére a régi és jelenlegi oktatók és hallgatók személyes találkozója tett pontot, amely este 8-ig, az épület zárásáig zajlott. Az esemény koordinátora Koltai Kornélia, a BTK Assziriológiai és Hebraisztikai tanszék adjunktus volt.

Bízunk benne, hogy 15 év múlva ugyanilyen színvonalas konferenciával és jó hangulatú találkozóval tudunk összegyűlni. 

Az AHT 30 jubileumi rendezvényt támogatták:

Trefort-kert Alapítvány

Magyar Hebraisztikai Társaság

ELTE Alumni Központ


kedvel
1050 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április