Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

ELTE Alumni Családfák - Banai Zsuzsanna

ELTE Alumni Családfák

-

2020.01.20

Az ELTE Alumni családfák interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akiknek felmenői, és/vagy leszármazottai, egyéb rokonai is ide vagy az ELTE jogelődjeire jártak és így többgenerációs kötődésük van Alma Materükhöz. ELTE Alumni családfa néven indult a korábban meghirdetett Generációk az ELTE-n kérdőívünkre épülő interjúsorozat. A kérdőívre folyamatosan várjuk az újabb válaszokat. 2017 novembere óta több tucatnyi válasz érkezett. Az interjúsorozat kérdéseire ezúttal Banai Zsuzsanna (TTK '65) válaszolt. 

Mennyiben befolyásolta egyetem választását / gyermeke egyetem választását az, hogy felmenői vagy Ön az ELTE-re jártak?

Az ELTE TTK vegyész szakán végeztem 1965-ben. Szüleim már az általános iskolában észrevették a kémia iránti érdeklődésemet és  a Petrik Lajos vegyipari technikumban végeztem a középiskolát. Az akkori rendszerben a TTK vegyész szakra kémia/írásbeli, szóbeli/, matematika/írásbeli/ és fizika/szóbeli/ volt a felvételi tárgy, amikkel több esélyem volt a felvételre. Csak ezután számított az, hogy az édesanyám is az ELTE elődjén végezte a tanulmányait.


Milyen egyetemi történeteket meséltek Önnek felmenői / Ön milyen egyetemi történetek osztott meg gyermekeivel?

Az édesanyám évfolyamtársai közül többekkel baráti viszonyban maradt, és gyerekkoromban sokszor együtt voltak, voltunk a gyerekeikkel együtt. Közülük is többen kémikusok lettek, sőt többen ELTE-sek, akikkel ma is baráti viszonyban vagyok.

Vegyészek diplomaátadás után 1965Vegyészek diplomaátadás után 1965


Kikre gondol büszkén az ELTE-n (vagy jogelődjein) végzett híres hallgatók közül?

Elsősorban híres tanáraimra: Kajtár Márton, Kucsmann Árpád, Bruckner Győző, Wolfram Ervin, Gerecs Árpád /édesanyám tanulmányai idején már tanársegéd volt/, Schnerr Anna, Lengyel Sándor, Ruff Imre/diplomamunlkám társ témavezetője/, és még sokan mások. 

Híres évfolyamtársaim: Hollósi Miklós Gráf László, Fogarasi Géza az ELTE TTK tanárai


Vegyészek gyárlátogatása Kazincbarcikán 1963Vegyészek gyárlátogatása Kazincbarcikán 1963

Milyennek ítélte meg az egyetemi életet? Miért szeretett az ELTE-re járni?

Az egyetemi órák és a gyakorlati órák száma elég sok volt. Sok időt töltöttünk együtt. Nagyon jó csapat kovácsolódott össze az évek alatt, akik közül mind a mai napig 54 év után is, 15-20-an rendszeresen - 2 havonta- találkozunk, és megbeszéljük az aktuális sorsainkat, történéseinket. 


ELTE-s diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?

Még az egyetemi tanulmányaim során un. Társadalmi Ösztöndíjat kaptam a Dunai Kőolajipari Vállalattól /ma a MOL RT. tagja/. Így ott kezdtem el dolgozni. A beruházások csúsztak és a fiatal kezdőknek nehezen volt folyamatos munka. A fiatalos hév továbblépésre ösztönzött és A Műanyagipari Kutató Intézetben kaptam állást, ahol az ösztöndíj visszafizetését átvállalták. 25 évet töltöttem ott, mikor a rendszerváltás elején megindult a kutatóintézetek fennmaradásának nehézsége. Sikerült szakmai területemnek megfelelő munkát kapni az akkor már privatizált BUDALAKK-nál, ahol még tíz évet töltöttem. Már nyugdíjas éveimben részmunkaidőben megtalált egy vállalkozás korábbi témámmal kapcsolatban, ahol még 9 évet dolgoztam.


Az egyetemi évek az életem szinte legszebb évei voltak, hosszú életemre visszagondolva. Nem utolsó sorban élettársam, férjem is évfolyamtársam.

1960-65 vegyészek nyári üzemi gyakorlat Balatonfűzfőn 1964 

355 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

ELTE Alumni Családfák

ELTE Alumni Családfák - Csaba György Gábor

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március

ELTE Alumni Családfák

ELTE Alumni családfák

egy tag profilképe

Alumni Központ

10 július

ELTE Alumni Családfák

ELTE ALUMNI CSALÁDFÁK

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 július

1