Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Farkas Pálmával

Első generációs interjú

-

2020.10.20

Az Első generációs interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akik családjukban úttörő módon elsőként választották egyetemül az Eötvös Loránd Tudományegyetemet.  Az interjúra ezen a kérdőíven keresztül lehet jelentkezni. Ne habozzon Ön sem! Az írásbeli interjú kérdéseire ez alkalommal Farkas Pálma alumna válaszolt. 


Miért döntött az ELTE mellett? Emlékei szerint honnan/kitől jött és mi volt az indíttatása?Mi az első emléke az Egyetemről?
2010-ben egy másik főiskolán kezdtem el az óvodapedagógusi szakot, de sajnos sem a főiskola, sem a szak nem azt adta amit vártam, gondoltam, így az alapszak felénél abbahagytam a tanulmányaim. Eltelt 4 év és úgy éreztem, hogy nem vagyok teljes, nagyon befejezetlen ez a fejezete az életemnek, és így egy régi nagy vágyam vált valóra azzal, hogy egyrészt be mertem adni a jelentkezésem az ELTE-TÓK Csecsemő- és kisgyermeknevelő szakára, másrészt felvételt is nyertem állami finanszírozással. Azóta sem bántam meg a döntésem. :)
Az első emlékem a beiratkozás volt. Nagyon sokan voltunk a színházteremben. Rettenetesen izgultam, nem tudtam mennyi jó dolog vár rám.

Ön melyik karon (karokon)/szakon (szakokon) szerzett oklevelet?
ELTE-TÓK Csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszak

Kikre gondol büszkén az ELTE-n (vagy jogelődjein) végzett híres hallgatók közül?
Nemrég bukkantam rá az ELTE-Alumni oldalára, ahol híres volt hallgatók tartanak előadást. Mindig örömmel tölt el, ha látom, valaki az ELTE falai között végzett és kiemelkedő lett akár egy másik, akár a saját végzettségében. Ezek mindig motiválóan hatnak rám.

Milyennek ítélte meg az egyetemi életet?
Levelezős hallgatóként nehezebb az egyetem mindennapos életében részt venni, de nem lehetetlen. Úgy érzem, hogy szerencsés voltam, mert mindig találtam számomra fantasztikus lehetőségeket az egyetem falai között, amik sok élményt és emléket adtak. Sikerült egy kicsit nekem is megtapasztalnom a pezsgést, a színes és széles palettáját az ELTE lehetőségeinek.

Miért szeretett az egyetemre járni?
Engem a mai napig büszkeséggel tölt el, hogy az ELTE polgára lehetek (jelenleg is itt tanulok). Szerettem/szeretek ELTE-s lenni és szerettem/szeretem az egyetem felfogását, hitvallását és mindazt, amivé váltam, válok 2014 óta. Az átadott tudást, az oktatók tudását, emberségét és azt, hogy az ELTE-ra járni és ott végezni egy fajta garancia.

Szeretné-e, ha gyereke szintén az ELTE-re járna?
Ő még nagyon kicsi, de szeretném ha majd a nyomdokaimba lépne és ő is egyszer ELTE polgár lenne. Ez egyfajta tradíció is lehetne a családunkban.

Mit gondol a mai egyetemi oktatásról?
Általánosságban azt gondolom, hogy jelenleg egy nehéz és ingoványos talajon állnak az egyetemek, kiszámíthatatlanok a körülmények, és biztosan nehéz fenntartani a zavartalan és független működést. Ha az ELTE-re gondolok, akkor megint csak azt tudom írni, hogy szerencsésnek érzem magam, mert másodszor is olyan szakot választottam, ahol nem csak az oktatók személyisége, tudása hanem a szak színvonala és a követelmények is magasak.

Mit tanácsol a mai egyetemistáknak?
Tanuljanak ameddig tudnak, becsüljék meg azt a tudást amit itt kaphatnak, és használják ki a millió lehetőséget, amit az egyetem kínál nekik!

Írja meg egy emlékezetes történetét hallgató korából!  
Szakdolgozati témaválasztás előtt voltunk, de nagyon egyéni ötletem volt. Végig olvastam a listát és rátaláltam Dr. Endrődy-Nagy Orsolya tanárnőre, akinél arról írhattam, amiről szerettem volna. Rengeteget segített. Azt hiszem, hogy meglátta bennem a szikrát, amit nem volt rest legyezni. Az ő bátorítására jelentkeztem a kari TDK versenyre, két cikkem is megjelent A Kisgyermek című szaklapban és jelentkeztem az ELTE-PPK Neveléstudomány mesterszakára, ahol megint nála írom a szakdolgozatom és újabb publikációm jelent meg az Óvodai Nevelés szaklapban. 2014 óta ő a mentorom, egy olyan tanár és ember, aki a legnagyobb ajándék az ELTE-től. Szakokon és éveken átívelő történet.

Ezen kívül számomra az is hatalmas ajándék volt, hogy egy szabadon választható tantárgy keretében találkozhattam Pikler Emmi lányával, Dr. Tardos Annával. Életreszóló élmény!

Tervez-e további tanulmányokat az ELTE-n?
Jelenleg az ELTE-PPK Neveléstudomány mesterszak végzős hallgatója vagyok. Ha itt végzem, vannak elképzeléseim a továbbiakról az ELTE falain belül. :)

Mennyiben tudta/tudja hasznosítani tanulmányait jelenlegi munkahelyén?
Jelenleg főállású édesanya vagyok (nagyon sokat segít jelenleg is az a tudás, amit eddig kaptam), de bízom abban, hogy a mesterszak elvégzése után sikeresen tudok majd feljebb lépni a tanulmányaimban.

Mivel foglalkozott volna, ha nem a jelen szakmáját választja?
Egy multinacionális médiaügynökségnél dolgoztam, de nem állt közel a szívemhez, nem én voltam.

ELTE-s diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?
Azt tudtam, hogy mivel szeretnék foglalkozni - neveléstudománnyal. Jelenleg is ezen dolgozom. :) Dr. Endrődy-Nagy Orsolya tanárnőnek köszönhetem azt, hogy bátorított a Neveléstudomány mesterszak elvégzésére és a további tanulmányok megkezdésére.

Milyen érvekkel javasolná fiatal ismerősének, hogy az ELTE-t válassza?
Ha számít a tudás milyensége, az oktatók minősége, a színvonal, a szabadság, a rengeteg tanulmányi és szabadidős lehetőség akkor mindenképpen ide jöjjön!

Kapott-e az egyetemi évek alatt életre szóló útravalót? Mi volt az?
"Vannak, akik nem tudnak hinni önmagukban, amíg valaki más nem hisz bennük először."

kedvel
1007 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Faludi Zsolttal

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Csiki Mártonnal

egy tag profilképe

Alumni Központ

12 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Templ Barbarával

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 december