Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Dr. Balogh Csilla Tündével

Első generációs interjú

-

2020.06.17

Az Első generációs interjúkban olyan ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, akik családjukban úttörő módon elsőként választották egyetemül az Eötvös Loránd Tudományegyetemet.  Az interjúra ezen a kérdőíven keresztül lehet jelentkezni. Ne habozzon Ön sem! Az írásbeli interjú kérdéseire ez alkalommal Dr. Balogh Csilla Tünde alumna válaszolt. 

Miért döntött az ELTE mellett? Emlékei szerint honnan/kitől jött és mi volt az indíttatása?Mi az első emléke az Egyetemről?

Mindig maximalista voltam. Talán ez az elsődleges oka annak, hogy az ország legelismertebb felsőoktatási intézményét választottam. A szüleim erejükön felül mindenféle támogatást megadtak nekem annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozzam ki magamból. Ők javasolták, hogy az ELTE-t válasszam, tőlük származik az indíttatás.

Első egyetemi emlékem a hétfő reggel 8 órától kezdődő filozófia előadás. Ez volt ez első pillanat, amikor egyértelművé vált számomra, hogy a következő 10 félév nem a pihenésről fog szólni.

Ön melyik karon (karokon)/szakon (szakokon) szerzett oklevelet?

Az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán szereztem oklevelet 2012-ben.

Kikre gondol büszkén az ELTE-n (vagy jogelődjein) végzett híres hallgatók közül?

Büszkén gondolok a XIX. század nagy jogászaira, köztük Plósz Sándorra, Szászy-Schwarz Gusztáravra valamint Vécsey Tamásra, de ugyanúgy híres költőinkre is Babits Mihályra, Tóth Árpádra és József Attilára.

Milyennek ítélte meg az egyetemi életet?

Az egyetemi élet számomra egy nagyon pezsgő, állandóan megújuló időszakot jelentett. Összetartó közösség alakult ki, életre szóló barátságok szövődtek. Az évfolyamtársaimmal a mai napig tartjuk a kapcsolatot, a munka során rendszeresen találkozunk a tárgyalótermekben is.

Miért szeretett az egyetemre járni?

Elsődlegesen azért szerettem az egyetemre járni, mert tudtam, hogy egy napon értékes diplomát fogok szerezni. Nem mindegy, hogy az ember kétségek között végez el egy szakot, vagy pedig első perctől úgy kezelik, mint aki a legjobbak közé tartozik. Nem véletlenül kapta meg a jogi kar 2011-ben a „Kiválósági hely” címet. Ezt a kiválóságot éreztük az egyetemi éveink alatt.

Szeretné-e, ha gyereke szintén az ELTE-re járna?

Nagyon szeretném, ha gyerekem is az ELTE-t választaná. Neki, második generációsként már sokkal könnyebb dolga lenne.

Mit gondol a mai egyetemi oktatásról?

A mai egyetemi oktatás sokban különbözik a mi időnkben folyt oktatástól. Azt gondolom, hogy ma már sokkal több lehetősége van egy egyetemistának az ismeretei bővítésére. A technikai fejlesztések az utóbbi tíz évben megtöbbszörözték annak a lehetőségét, hogy egy egyetemista célirányosan képezze magát a kötelező tananyag elsajátításán túlmenően.

Mit tanácsol a mai egyetemistáknak?

Elsődlegesen azt tanácsolom a mai egyetemistáknak, hogy sajátítsanak el mindent, amit csak lehet. Az egyetemi éveim során meggyőződéssel hittem, hogy bizonyos ismeretekre soha nem lesz szükségem. Gondolok itt a statisztikára vagy a közgazdaságtanra. Azonban az ügyvédi munkám során rá kellett jönnöm, hogy a jog óriási terület és nem kezelhető a többi területtől elszigetelten.  Egyszerre kell tudni késedelmi kamatot, hagyatéki hitelezői igényt, osztályrabocsátást vagy összbüntetést számolni és ezzel egyidőben a jogszabályokon túllátva gondolkodni. Egy jó jogász egészében lát egy jogi problémát és minden aspektusból tud rá reflektálni.

Másodlagosan azt tanácsolom, hogy az egyetemi, többnyire elméleti oktatás mellett, vegyenek részt a gyakorlat megismerésében is, járjanak tárgyalásokra, dolgozzanak gyakornokként, kövessék a közéleti történéséket és a hatályos jogszabályok alapján gondolkodjanak el azok helytállóságán. Legyenek kritikusak és merjenek kiállni az álláspontjuk mellett!

Írja meg egy emlékezetes történetét hallgató korából!

Hallgató korom egyik legemlékezetesebb és egyben legmeghatározóbb élménye a római jog szigorlat volt. Azon a vizsganapon tizenkét ember vizsgázott Dr. Földi András professzor úrnál. Egymás után jöttek ki a hallgató társaim az elégtelen osztályzatokkal. Utolsó előttiként merészkedtem be a terembe. Elmondtam a tételeimet, görcsösen válaszoltam a feltett kérdésekre, mire a professzor úr megjegyezte, hogy az ember akkor érezheti magát igazán sikeresnek, ha az általa befektetett munka és a kivett eredmény egymással arányban állnak. Ezt ő a vizsgateljesítményemből nem látja igazoltnak, de mindettől függetlenül elégségesnek értékeli a vizsgám. Akkor nem tulajdonítottam ennek a megjegyzésnek nagy jelentőséget, de ma már ügyvédként szinte minden megbízás esetében ez nálam a mérce. Akkor érzem, hogy sikeres vagyok, ha az adott ügybe fektetett munkám és időm arányos az elért sikerrel. Ez egyfajta fokmérő lett nálam.

Tervez-e további tanulmányokat az ELTE-n?

Igen, tervezek szakjogászi képzésben részt venni. 

Mennyiben tudta/tudja hasznosítani tanulmányait jelenlegi munkahelyén?

Azt gondolom, hogy az ELTE-n szerzett tanulmányaimat az ügyvédi munkám során nagymértékben hasznosítom. Számtalanszor nézek utána egy-egy jogi problémának egyetemi tankönyveimben és hivatkozom tanáraim álláspontját jogi érvelések kapcsán.

Mivel foglalkozott volna, ha nem a jelen szakmáját választja?

Nem volt más alternatíva, mindig is ügyvéd akartam lenni.

ELTE-s diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?

Diplomaszerzés után ügyvédjelöltként helyezkedtem el abban az ügyvédi irodában, ahol korábban gyakornokként dolgoztam. Ügyvédi karrieremet, családomon túl, principálisom dr. Orbán László Tibor segítette a legnagyobb mértékben. Lehetőséget biztosított az önálló munkavégzésre és támogatott abban, hogy szakvizsga után egyéni ügyvédként érvényesülni tudjak a pályán. Ezúton is köszönet neki mindezért!

Milyen érvekkel javasolná fiatal ismerősének, hogy az ELTE-t válassza?

Az ország legelismertebb jogi egyeteméről van szó. A diploma értékén túl a legtöbb közismert és komoly eredményeket elérő jogi szakember innen került ki. A magasfokú felkészültség, a sokoldalú gondolkodásmód valamint a szakmai tudás mind azt igazolja, hogy jó döntés az ELTE-t választani.

Kapott-e az egyetemi évek alatt életre szóló útravalót? Mi volt az?

Egyetemi éveim alatt több útravalót is kaptam. Az egyik tanárom azt mondta, hogy nem az adott vizsganapon nyújtott eredmény mutatja meg, hogy a gyakorlatban mennyire leszünk sikeresek, hanem az idő és a tapasztalat. Akkor ennek az állításnak sem tulajdonítottam nagy jelentőséget, hiszen meggyőződésem volt, hogy polgári jogász leszek, hiszen abból a tárgyból vannak a legjobb eredményeim. Ma egy jelentős büntetős praxis mellett teljesmértékben osztom a hivatkozott tanárom álláspontját. Az idő és a tapasztalat sokkal több mint egyetlen vizsgajegy!   

kedvel
1943 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Faludi Zsolttal

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Csiki Mártonnal

egy tag profilképe

Alumni Központ

12 december

Első generációs interjú

Első generációsok az ELTE-n - Interjú Templ Barbarával

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 december