Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Elhunyt Vámos Ágnes (1952-2020)

In memoriam

-

2020.07.30

Az ELTE Neveléstudományi Intézet július 17-én elhunyt profeszora jelentősen hozzájárult a hazai felsőoktatás értékeinek gyarapításához.

Vámos Ágnes történelem-francia szakos középiskolai tanári diplomát szerzett, s szakmai munkáját 1987–1988-ban a Művelődési Minisztérium főelőadójaként kezdte. Közreműködésével vezetették be a kéttannyelvű gimnáziumi programot. 1994 óta tanított az ELTE Neveléstudományi Intézetében, illetve annak jogelőd szervezeti egységében. 1991-ben egyetemi doktori, 1994-ben kandidátusi végzettséget szerzett, 2004-ben habilitált. Egyetemi tanári kinevezését 2010-ben kapta meg.

2018-ban avatták az MTA doktorává. Disszertációja a hazai kéttannyelvű oktatás fontos, társadalmilag és tudományos szempontból is releváns témakörének átfogó leírása, amelynek súlyponti részei a 20. századi és a rendszerváltás utáni időszak fejleményeit mutatják be

Két ciklust töltött tanszékvezetőként az Oktatáselméleti Tanszék élén. 2019-ig volt a pedagógia BA szak szakfelelőse, a Neveléstudományi Doktori Iskola törzstagja, a Tanítás-tanulás program vezetője.

Kezdeményezésével és vezetésével indította be a Neveléstudományi Intézet peer-reviewed online folyóiratát, a Neveléstudományt, amely mára az ország egyik vezető neveléstudományi folyóiratává vált.

Oktató- és kutatómunkájának, szakmai-közéleti tevékenységének fontos része volt a fiatal tehetségek bevonása a tudományterület művelésébe, számukra a lehetőségek biztosítása a szakmai beágyazódásra, megmérettetésre. Tevékenysége mind az intézet, mind a kar életében kiemelkedő volt, feladatait messze meghaladó mértékben járult hozzá az ELTE PPK és a hazai felsőoktatás értékeinek gyarapításához.

Forrás: elte.hu


86 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Kertész László

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 július

In memoriam

Elhunyt Erős Ferenc

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 február

In memoriam

Elhunyt Aczél János matematikus, az MTA külső tagja

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 január