Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt T. Sós Vera

In memoriam

-

2023.03.27

2023. március 22-én elhunyt T. Sós Vera (TTK '52) matematikus, alumnánk, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A számelmélet és a kombinatorika nemzetközileg elismert, iskolateremtő kutatója, az ELTE legendás matematikaoktatója 92 éves volt.

T. Sós Vera 1930. szeptember 11-én született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE matematika–fizika szakán végezte. A matematikai tudomány doktora értekezését 1980-ban védte meg. Az MTA 1985-ben levelező, 1990-ben rendes tagjává választotta.

Tudományos munkássága, hazai és nemzetközi iskolateremtő és tudományszervező munkája igen jelentősen járult hozzá a diszkrét matematika utóbbi fél évszázados, robbanásszerű fejlődéséhez. Úttörő eredményeket ért el és új kutatási irányokat indított a matematika két különböző ágában, a számelméletben és a kombinatorikában.

T. Sós Vera 1952-től kezdve több mint 50 évig tanított az ELTE-n, megalapozva a kombinatorika rendszeres oktatását Magyarországon. Megelőzve a világ más egyetemeit, olyan jelentős kombinatorikai területek oktatását vezette be, mint az extremális gráfelmélet, a matroidelmélet vagy a valószínűségi módszer. 

T. Sós Vera hazai elismerését többek között az Akadémiai Díj, a Széchenyi-díj és a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje mutatja. 2015-ben kapta meg az Akadémiai Aranyérmet. Nemzetközi elismertségét számos előkelő külföldi meghívás jelzi. Az Osztrák Tudományos Akadémia 1995-ben az MTA tiszteleti tagságának megfelelő „levelező tagjává” választotta, az Academia Europaea pedig 2013-ban fogadta tagjai sorába. 2018-ban a jeruzsálemi Hebrew University díszdoktorává avatták.

Nyuodjék békében!

Forrás: elte.hu

kedvel
384 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Balázs-Piri Krisztina

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 április

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március