Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Elhunyt Patay Pál régész-muzeológus

In memoriam

-

2020.10.06

Patay Pál (BTK '39) decemberben ünnepelte volna 106. születésnapját. Páratlanul hosszú és színes életpálya adatott meg neki, idén tavasszal kapta meg zafírdiplomáját – az ELTE történetében ez volt az első eset, hogy valakit oklevele megszerzésének nyolcvanadik évfordulóján köszönthettek.

A Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész-főmuzeológusának szakterülete az őskor kutatása volt, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította – írja a muemlekem.hu.

Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. Néhány a legfontosabbak közül: Korlát (őskőkori és újkőkori kőeszköz-készítő műhelytelep), Fényeslitke (rézkori temető); Tiszavalk-Kenderföld (rézkori telep és temető); Tiszavalk-Tetes (rézkori telep és temető); Tiszalúc-Sarkad (rézkori telep). Poroszló-Aponhát (újkőkori és bronzkori telep); Mátraszőlős (késő vaskori kelta temető); Alsótelekes (kora vaskori szkíta temető).

Az ásatásokon kívül kiemelkedő a szarmata kori Csörsz-árok (Ördög-árok) nyomvonalának azonosításában és térképezésében végzett terepmunkája és a magyarországi történeti értékű harangok összegyűjtése, tudományos dokumentálása tárgyában végzett kutatásai.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a közgyűjteményeket, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumot.

Nyugodjék békében! 


Forrás: Pesti Hírlap


kedvel
577 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Szivák Judit

egy tag profilképe

Alumni Központ

03 április

In memoriam

Elhunyt Bacsó Béla

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 március

In memoriam

Meghalt Szalay Péter volt alkotmánybíró

egy tag profilképe

Alumni Központ

14 március