Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Elhunyt Patay Pál régész-muzeológus

In memoriam

-

2020.10.06

Patay Pál (BTK '39) decemberben ünnepelte volna 106. születésnapját. Páratlanul hosszú és színes életpálya adatott meg neki, idén tavasszal kapta meg zafírdiplomáját – az ELTE történetében ez volt az első eset, hogy valakit oklevele megszerzésének nyolcvanadik évfordulóján köszönthettek.

A Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régész-főmuzeológusának szakterülete az őskor kutatása volt, de pályája során a régészet és ipartörténet szinte minden korszakának megismerését gazdagította – írja a muemlekem.hu.

Számtalan ásatás és leletfeldolgozás kötődik a nevéhez. Néhány a legfontosabbak közül: Korlát (őskőkori és újkőkori kőeszköz-készítő műhelytelep), Fényeslitke (rézkori temető); Tiszavalk-Kenderföld (rézkori telep és temető); Tiszavalk-Tetes (rézkori telep és temető); Tiszalúc-Sarkad (rézkori telep). Poroszló-Aponhát (újkőkori és bronzkori telep); Mátraszőlős (késő vaskori kelta temető); Alsótelekes (kora vaskori szkíta temető).

Az ásatásokon kívül kiemelkedő a szarmata kori Csörsz-árok (Ördög-árok) nyomvonalának azonosításában és térképezésében végzett terepmunkája és a magyarországi történeti értékű harangok összegyűjtése, tudományos dokumentálása tárgyában végzett kutatásai.

Halálával pótolhatatlan veszteség érte a közgyűjteményeket, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumot.

Nyugodjék békében! 


Forrás: Pesti Hírlap


139 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

In memoriam

Elhunyt Schreiber Gábor

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 november

In memoriam

Életének 101. évében elhunyt Boross Marietta néprajzkutató

egy tag profilképe

Alumni Központ

02 október

In memoriam

Elhunyt Varga László matematikaprofesszor

egy tag profilképe

Alumni Központ

28 szeptember