Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert

Beszámolók

-

2020.10.12

2020. október 8-án az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra lehetőségünk nyílt megtekinteni az ELTE egy jelentős, ikonikus helyszínét, ezúttal a Trefort-kertet. 

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf és Schlay Georgina tartotta. A séta során az épületek története mellett megismerhettük a campus különlegességeit is. Például, hogy a Főépület a BME majd a természettudományi tanszéké volt és régen csillagvizsgáló is volt a tetején. Az A épület az orvosi kar és a bölcsészeti kar természetrajzi tanszékeinek, illetve ezek múzeumainak (pl. ásványtan, antropológia, paleontológia) adott otthont.


A campus emléket állít az I. világháborúban elhunyt hallgatóknak, és tanároknak, valamint I. Tóth Zoltánnak, az Egyetem egykori dékánjának, aki az '56-os forradalom idején előre bejelentett delegációt vezetett az Akadémia utcában lévő pártközpontba, és itt halálos találat érte. 

A kertben található továbbá Trefort Ágoston szobra is. A terület kiépítését Eötvös József után Trefort Ágoston folytatta. Emlékszobrát természettudományok művelői emelték, akiknek Trefort tudományos hajlékot adott. A gyűjtést a természettudományi társulat vállalta magára. A gyűjtés eredetileg csak egy mellszoborra indult, de olyan nagy összeg gyűlt össze, hogy elkészülhetett Trefort Ágoston egész alakos bronzszobra, mely ikonikus részét képezi a kertnek. 

forrás: szoborlap.huA séta során az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a vezetőknek, akik szívesen válaszoltak ezekre. 

Október 15-én folytatjuk a sorozatot egy újabb Trefort-kerti sétával! Tartson velünk Ön is! 


Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

294 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Different personality traits age differently

AI

Alumni International

15 október

Beszámolók

ELTE Alumni Tanács 2020. évi ülése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október

Beszámolók

ELTE Alumni Alapítvány 2019. év záróülése

egy tag profilképe

Alumni Központ

13 október