Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert

Beszámolók

-

2020.10.12

2020. október 8-án az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében újra lehetőségünk nyílt megtekinteni az ELTE egy jelentős, ikonikus helyszínét, ezúttal a Trefort-kertet. 

A vezetést Kósa-Grimm András Kristóf és Schlay Georgina tartotta. A séta során az épületek története mellett megismerhettük a campus különlegességeit is. Például, hogy a Főépület a BME majd a természettudományi tanszéké volt és régen csillagvizsgáló is volt a tetején. Az A épület az orvosi kar és a bölcsészeti kar természetrajzi tanszékeinek, illetve ezek múzeumainak (pl. ásványtan, antropológia, paleontológia) adott otthont.


A campus emléket állít az I. világháborúban elhunyt hallgatóknak, és tanároknak, valamint I. Tóth Zoltánnak, az Egyetem egykori dékánjának, aki az '56-os forradalom idején előre bejelentett delegációt vezetett az Akadémia utcában lévő pártközpontba, és itt halálos találat érte. 

A kertben található továbbá Trefort Ágoston szobra is. A terület kiépítését Eötvös József után Trefort Ágoston folytatta. Emlékszobrát természettudományok művelői emelték, akiknek Trefort tudományos hajlékot adott. A gyűjtést a természettudományi társulat vállalta magára. A gyűjtés eredetileg csak egy mellszoborra indult, de olyan nagy összeg gyűlt össze, hogy elkészülhetett Trefort Ágoston egész alakos bronzszobra, mely ikonikus részét képezi a kertnek. 

forrás: szoborlap.huA séta során az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a vezetőknek, akik szívesen válaszoltak ezekre. 

Október 15-én folytatjuk a sorozatot egy újabb Trefort-kerti sétával! Tartson velünk Ön is! 


Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

369 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Szakmai Alumni rendezvényt tartott a TTK Biológia Intézete

egy tag profilképe

Alumni Központ

18 január

Beszámolók

PPK - Első sportszakos Alumni Találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december

Beszámolók

Kampányok és támogatások 2020

egy tag profilképe

Alumni Központ

21 december