Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: II. Planetáriumi séta

Beszámolók

-

2019.02.25

-

1

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai.A korábbi nagy sikerre való tekintettel 2019. február 21-én újabb Planetáriumi sétát indítottunk.

Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd Belucz Bernadett tudományos munkatárs vezette be az előadást. A Planetáriumi vetítést Tóth L. Viktor egyetemi adjunktus narrálta. Előadása a Galaxis az Orion övén? címet viselte, ami a mindenki számára ismert Men in Black filmből vett utalás. Ezen belül bemutatta a csillagokat, keletkezésüktől kezdve elhelyezkedésükön át, a fényük erejéig bezárólag. Az űrben tett virtuális utazás során szemünk elé tárultak csillagképek, bolygók, galaxisok. Az előadás egy pontján Tóth L. Viktor azzal foglalkozott, hogy miért nem egyszerű valóban élhető bolygót találni az univerzumban. Sok tényezőnek kell megfelelnie ahhoz, hogy az ember számára ténylegesen élhető bolygót találjunk. Példaként a Marsot emelte ki, ahol ugyan valamikor lehetett víz, ma már nincs, valamint légkörének 95%-a szén-dioxid. Megmutatta, hogy azon égitestek listája, amelyeket élhetőnek vélnek, folyamatosan bővül, de egyik sem tud megfelelni minden kritériumnak. 

Az előadás, melyen minden korosztály képviseltette magát, interaktív és jó hangulatú volt. A vetítés után az érdeklődők kérdezhettek az előadótól, valamint egyéni kérésre felmehettek az Egyetem csillagvizsgálójába is. 

A következő Planetáriumi sétára - immár harmadik alkalommal- 2019. február 28-án kerül sor. 

Ezúton is köszönjük az ELTE Csillagászati Tanszék közreműködését. 

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

101 megtekintés Látogatók

kedvel

Megjegyzések1

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Preventing problematic internet use during the COVID-19 pandemic

AI

Alumni International

18 május

Beszámolók

Alcohol consumption and risk for feeding and eating disorders in adolescence

AI

Alumni International

11 május

Beszámolók

Preschoolers' learning strategies

AI

Alumni International

09 május