Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Egyetem megnyitja kapuit: II. Planetáriumi séta

Beszámolók

-

2019.02.25

-

1

Az Egyetem megnyitja kapuit sorozat keretében az egyetem nagy múltra visszanéző épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit ismerhetik meg az ELTE Alumni tagjai.A korábbi nagy sikerre való tekintettel 2019. február 21-én újabb Planetáriumi sétát indítottunk.

Gyalai Zsófia, az Alumni Központ munkatársa köszöntötte a jelenlévőket, majd Belucz Bernadett tudományos munkatárs vezette be az előadást. A Planetáriumi vetítést Tóth L. Viktor egyetemi adjunktus narrálta. Előadása a Galaxis az Orion övén? címet viselte, ami a mindenki számára ismert Men in Black filmből vett utalás. Ezen belül bemutatta a csillagokat, keletkezésüktől kezdve elhelyezkedésükön át, a fényük erejéig bezárólag. Az űrben tett virtuális utazás során szemünk elé tárultak csillagképek, bolygók, galaxisok. Az előadás egy pontján Tóth L. Viktor azzal foglalkozott, hogy miért nem egyszerű valóban élhető bolygót találni az univerzumban. Sok tényezőnek kell megfelelnie ahhoz, hogy az ember számára ténylegesen élhető bolygót találjunk. Példaként a Marsot emelte ki, ahol ugyan valamikor lehetett víz, ma már nincs, valamint légkörének 95%-a szén-dioxid. Megmutatta, hogy azon égitestek listája, amelyeket élhetőnek vélnek, folyamatosan bővül, de egyik sem tud megfelelni minden kritériumnak. 

Az előadás, melyen minden korosztály képviseltette magát, interaktív és jó hangulatú volt. A vetítés után az érdeklődők kérdezhettek az előadótól, valamint egyéni kérésre felmehettek az Egyetem csillagvizsgálójába is. 

A következő Planetáriumi sétára - immár harmadik alkalommal- 2019. február 28-án kerül sor. 

Ezúton is köszönjük az ELTE Csillagászati Tanszék közreműködését. 

Sorozatismertető

ELTE Alumni
Facebook

kedvel
487 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések1

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április