Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Buda Bianka beszámolója a félbeszakadt Erasmus kiutazásáról

Alumni Ösztöndíjas

-

2020.08.13

Az ELTE Alumni Alapítvány és a volt hallgatók közreműködésével az őszi félévben három tehetséges, rászoruló hallgató támogatására nyílt lehetőség. A három Alumni ösztöndíjas egyikének kiutazása a koronavírus miatt félbeszakadt. Tapasztalatairól Buda Bianka biológushallgató számol be. 

Buda Bianka vagyok, az ELTE Természettudományi Kar Biológus MA képzése Molekuláris biológia-Immunológia-Mikrobiológia szakirányának másodéves hallgatója. A 2019-2020-as tavaszi félévben az Erasmus+ program keretében Bécsben, az Universität Wien biológia szakán kezdtem meg tanulmányaimat, melyeket sajnálatos módon a koronavírus-világjárvány miatt márciusban kénytelen voltam megszakítani. 

A mesterképzés időtartamán belül ez volt az utolsó félévem és mivel már egyáltalán nem lett volna kurzusom Budapesten az egyetemen, úgy gondoltam, hogy kipróbálom magam külföldön egy részképzés keretében. A szakirányok és kurzusok alapján Ausztria, Németország illetve Olaszország jöhetett szóba, ezek közül végül Ausztriára esett a választásom, leginkább közelsége miatt.

A pályázatom elfogadását követően már a kiutazást megelőzően is számos teendő várt rám: számomra anyagi és infrastrukturális szempontból is leginkább megfelelő szálláshelyekre való jelentkezés után végül az Ullmannstraße-n található Home4students kollégiumra esett a választásom. A számomra külön szobát és egy másik, német lánnyal közös helyiségeket biztosító lehetőség lefoglalása után elvégeztem az ösztöndíj fogadásához szükséges euroszámla nyitásával kapcsolatos teendőket és az egyetemi rendszerbe történő regisztrációt. A kiutazást megelőzően az ESN hallgatói közösségbe is regisztráltam, akik a későbbiekben számos izgalmas programot (város környéki kirándulások, táncos események, éjjeli szánkózás, nemzetközi vacsora) biztosítottak a hallgatóknak. A tanulmányaim megkezdéséhez a legfontosabb lépést a kurzusok kiválasztása jelentette. Igyekeztem gyakorlati kurzusokat és számomra új ismereteket nyújtó tárgyakat felvenni, így esett a választásom például a Human microbiome illetve a Light and video microscopy in theory and practice nevű tárgyakra. 

A kiutazásomat követően még a félév megkezdése előtt egy kezdő német nyelvtanfolyamon vettem részt, amely érdekes kihívás elé állított, mivel korábban csak angolul és olaszul tanultam. A háromhetes intenzív kurzus a kapcsolatépítés szempontjából is hasznosnak bizonyult mivel már itt is megismerkedtem néhány cseh és olasz Erasmusos hallgatóval. A tanfolyamot egy komplex (írásbeli és szóbeli) vizsga zárta melynek sikeres teljesítését követően megkezdődött az egyetemi szorgalmi időszak. 

Az első héten 3 különböző helyszínen tartott órák közti utazásokat leszámítva pozitív tapasztalatokat szereztem: az oktatók az órák során is törekedtek a folyamatos interakcióra a hallgatókkal, illetve segítőkészen álltak hozzá az esetleges lemaradók felzárkózásához, ami elsősorban az angol és a német szaknyelv hatékony átadásában mutatkozott meg. A fény- és videomikroszkópos vizsgálatok nagyban elősegítették a gyakorlati ismereteink bővítését is. Ezek során olyan eszközöket használhattam, melyekkel korábbi tanulmányaim és gyakorlataim során nem találkoztam. Ezenfelül többek között az Algae - their world explored című, a Lunzer See mellé tervezett egyhetes nyári utazással egybekötött tantárgy is izgalmasnak ígérkezett azonban ezt és tanulmányaim további folytatását is végérvényesen megakadályozta a koronavírus-világjárvány.

A járvány következtében szigorú szabályokat vezettek be: az egyetemeket, kollégiumi közösségi tereket, szórakozóhelyeket, kávézókat határozatlan időre bezárták, csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és drogériák maradtak nyitva, még egy barkácsboltban sem lehetett vásárolni. Sajnos kirándulásokat, túrákat sem lehetett szervezni csak az egy háztartásban élők sétálhattak együtt az utcákon. A bizonytalan helyzet következtében kénytelen voltam megszakítani részképzésemet és hazautazni.

Mindezen viszontagságok ellenére a külföldön töltött másfél hónap igazán érdekes és izgalmas volt számomra. Kipróbálhattam milyen az élet önállóan egyedül egy kollégiumban, gyakorolhattam az angol nyelvet, új kultúrákat és új embereket ismerhettem meg. Az ESN és EBN diákszervezeteknek köszönhetően már az egyetemi félév megkezdése előtt megismerkedtem finn, dán, cseh, szlovén, ausztrál, és osztrák diákokkal, akikkel azóta is tartom a kapcsolatot. Minden héten palacsintasütést vagy pizzázást tartottunk, voltak társasjátékos estek, csocsó és biliárd bajnokságok, hétvégéken pedig a város körüli hegyekben kirándultunk. Magyar néptánccsoportot is találtam Bécsben, illetve az előbbi programokon is megismerkedtem magyarokkal, akik sokat segítettek végül a hazaköltözés során.

Köszönettel tartozom az ELTE ALUMNI alapítványnak amiért támogatták külföldi tanulmányaimat. Ez a támogatás nagyban hozzájárult az utazás költségeinek kifizetéséhez és a kollégiumban szükséges használati tárgyak beszerzéséhez.

Habár ez a részképzés félbeszakadt és ilyenre nincs többé lehetőségem egy diplomaszerzést követő szakmai gyakorlatot még tervezgetek a mesterképzés befejezése után, hogy kihasználjam az Erasmus+ program nyújtotta további lehetőségeket.

Támogatott tehetségek

Alumni ösztöndíj pályázat - félévente új kiírás

kedvel
662 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni Ösztöndíjas

Horváth Katrin beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

17 április

Alumni Ösztöndíjas

Pesthy Zsuzsanna Viktória beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 március

Alumni Ösztöndíjas

Oláh Tamara beszámolója Erasmus félévéről - ELTE Alumni Alapítvány támogatással!

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 március