Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

Bartholy Judit: így nyúlt bele a Kárpát-medence életébe is a klímaváltozás

Hírek

-

2020.08.03

"Az időjárási szélsőségek gyakorisága és intenzitása növekszik, a hőmérsékleti mellett a csapadékviszonyok is teljesen megváltoznak" - mondta az InfóRádióban Bartholy Judit (TTK '76), az ELTE Meteorológia Tanszékének tanára.

Alumnusunk arra figyelmeztetett, hogy az északi-sarki jégolvadás komolyan befolyásolhatja Magyarország időjárását is. Bartholy Judit az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta:

"éppen ezért meg kell állítani a klímaváltozást. A jéggel borított területek aránya a Földön elég kicsi, 10 százalék alatt van, de ha az elolvad, akkor nagyon nagy baj lesz. Becslések szerint a század közepére már lesznek olyan időszakai az évnek, amikor az északi-sarki jég elolvad. A jégolvadással többletenergia keletkezik, a teljes cirkulációs képletek megváltoznak, a ciklonpályák eltolódnak, például akár az is előállhat, hogy a mérsékelt övi ciklonok eltérülése miatt töredékére csökken a csapadékmennyiség. Ezért fontos az Északi-sarkot konzerválni abban az állapotban, amiben van."

2015-ös párizsi klímaegyezmény óriási jelentőségű lehetne, ugyanis 194 állam ezt aláírta. Az egyezmény azt mondja ki, hogy a Föld országai együttes erőfeszítésekkel vállalják a Föld fölmelegedésének 2 fok alatt tartását a század végééig. 

"míg a XX. század közepén tíz év is eltelhetett úgy, hogy nem volt hőhullám, manapság akár évente hatszor-hétszer is előfordulhat ilyen."

Az időjárási szélsőségek gyakorisága tízszeresére nőhet, az intenzitása a duplájára. A hőhullám kritériuma, hogy meghaladja a napi átlaghőmérséklet a 25-27 fokos küszöbértéket 1-3 napon át, függően attól, hogy milyen modellt veszünk, és mára egyáltalán nem ritkák a 7-10 napig tartó hőhullámok sem. Ez az emberi egészségre is komoly hatással van a tápláléklánc felborulásán keresztül: 

"Bizonyos égövekben élnek bizonyos állatok. Ha ezek az övek eltolódnak, az állatok keveredhetnek, és pont ezek a táplálékláncok borulnak fel, bizonyos fajok invazív fajokként tarolnak; óriási átrendeződések figyelhetők meg, akár az óceánokban is."

A városi környezetben bekövetkező változásokról Bartholy Judit azt mondta, a zöldterületek jelentős mértékben csökkennek egyrészt az aszfalt térhódításával, másrészt hővisszaverő képességével, az aszfalt ugyanis akár 15 fokkal melegebb hőmérsékletet is teremt maga körül.

"Minél több zöld kellene, ami feldolgozza, elnyeli a hőt" - mondta a szakember amerikai példát hozva arra, hogy lehetne zöld, fás a házak teteje.

Bartholy Judit a klímaváltozás szélsőséges lenyomatának tartja a nem is olyan régen még hatalmas Aral-tó kiszáradását.

"Volt egy jól működő halgazdaság, egy megélő népesség. A tó legnagyobb része azonban kiszáradt, irritáló homok maradt utána, amelyet a nagy szelek felkavarnak, az emberek belélegeznek. Óriási probléma ez, amely két Magyarország nagyságú területet érint." 

A teljes interjú meghallgatható itt

Forrás: infostart.hu

796 megtekintés Visites

kedvel

Commentaires0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

COVID-19 hírek az Egyetemről

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Adventi est

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Hírek

Prof. dr. Borhy László rektor levele az összefogásért

egy tag profilképe

Alumni Központ

20 november