Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az ELTE-től a Grupama Arénáig - interjú alumnusunkkal Cseh Zoltánnal

Interjúk

-

2020.05.07

Egyetemünk alumnusával, Cseh Zoltánnal készített interjút az ELTE Online.

A Békásmegyeri Veres Péter gimnáziumba jártál, ahonnan a legtöbb diák a gazdasági, mérnöki, orvosi vagy jogi pályán folytatja tanulmányait. Neked hogy jött a sportszervezés?

Közeledve az érettségihez nyomott az egyetemi szakválasztás terhe. Tudtam, hogy mindenféleképpen a sportban szeretnék majd dolgozni, de már nem mint aktív sportoló. A sport háttérországa viszont nagyon vonzónak tűnt. Távlati célom az volt, hogy az általam szeretett és választott sportágak fejlődéséért dolgozhassak. Természetesen az MSc képzés lehetősége is szemem előtt lebegett. A sportmenedzser mesterszakot néztem ki gimnazistaként, melynek előfeltétele a sportszervező alapképzés. Ezért esett a választásom erre a szakra.

A szak nevének hallatán legtöbben a Testnevelési Egyetemre gondolnak. Te miért inkább az ELTE-t választottad?

Mert a különböző visszajelzések alapján úgy ítéltem meg, hogy az ELTE sokkal több lehetőséget biztosít szakmai gyakorlatokra, mint a Testnevelési Egyetem. Fontos a sportszervező alapszakon elsajátítandó elméleti tudás, de a sportszervező- vagy a sportmenedzseri léthez elengedhetetlen a gyakorlat. Az ELTE-n minimum 3×90 órás gyakorlaton kell részt venni, ami lehetőséget biztosít ahhoz, hogy minél változatosabb területeit ismerjék meg a hallgatók a sportvezetésnek vagy a sport háttérmunkájának.

Ennek köszönhetően kerültél a jelenlegi munkahelyedre?

Igen. Nekem már megvolt a 3×90 órás gyakorlatom, amikor Báthory Németh Andrea tanárnő küldött ímélben egy lehetőséget, hogy az akkor még épülőfélben lévő Groupama Aréna üzemeltetője keres szakmai gyakorlatra egyetemi hallgatókat. Egyből jelentkeztem is. Rögtön másnap volt az interjú, amit sikeresen abszolváltam. Azóta dolgozom a Groupama Arénát üzemeltető cégnél, a Lagardère Sports Hungary Kft-nél (LSH Kft.).

[...]

Kanyarodjunk vissza egy kicsit az egyetemhez! Az ELTE-n tanultakból mit tudsz kamatoztatni a munkád során?

Az egyetemen eltöltött éveim alatt sok mindennel gyarapodtak az ismereteim. Rengeteget bővült, szélesedett az alaptudásom. Az én koromban a közgazdaságtan vagy a pénzügytan órákat még az ELTE jogi karán tartották. Dr. Lőrinczi Gyula órái a mai napig nagyon mélyen élnek bennem. Emellett kiemelhetném még a sportjogi, a kommunikációs ismereteket bemutató és a pszichológiai kurzusokat is. De nem elhanyagolható, hogy az alap sportműveltségi ismereteimet is az ELTE-n bővítettem tovább.

[...]

Az egyetemen vendégelőadóként is tevékenykedsz. Milyen érzés a hallgatóság soraiból az előadók közé kerülni?

Nagyon jó érzés és tagadhatatlanul büszke is vagyok rá. Lukács Anikó tanárnő keresett meg három évvel ezelőtt, hogy a létesítménymenedzsment kurzus keretein belül tartsak előadást a fiataloknak. Az ELTE-s hallgatók ellátogatnak egy stadionbejárásra, ahol aztán beszélek a stadionüzemeltető Lagardère Sports Hungary Kft. felépítéséről, illetve a saját mindennapi munkámról. Nagyon jó érzés csillogó szemű diákokkal találkozni. Bízom benne, hogy sikerül érdekes előadásokat tartanom. Az mindenféleképpen egy pozitív visszajelzés, hogy évről évre egyre többen vannak ezeken az alkalmakon. Remélem, ez azért van, mert a szakon belül elterjedt, hogy a Groupama Aréna-bejárások rendkívül érdekesek. Szórakoztató, hogy előadóként első sorból figyelhetem, ahogy az első néhány percben még egy-két srác vagy lány nem igazán figyel oda, de az előadásom végéhez közeledve már ők is figyelemmel hallgatnak. Jó érzés, ha visszaadhatok valamit az Intézménynek, mert én is sok mindent kaptam az egyetemtől.

Mit tanácsolsz a munka előtt álló egyetemistáknak?

Igyekezzenek mindig több munkát beletenni az adott projektjükbe, legyen az akár csak egy egyetemi prezentáció vagy egy gyakornoki napi feladat. Az én példám is mutatja, hogy még ha a gyakornoki kötelezettségeket már teljesítettük is, attól még ugyanúgy keressük a lehetőségeket, mert lehet, hogy a gyakorlati kötelezettségek utáni választott hely lesz az, ahol az ember megtalálhatja számításait. A szorgalom és az alázat elengedhetetlen, valamint az, hogy ha az ember mindig a következő lépcsőfokot nézi a karrierjében, az nagy valószínűséggel sikerre vezeti majd. Természetesen kudarcok mindig érik az embert, de azokból le kell szűrni a tapasztalatokat és okulva belőlük még keményebb munkával haladni tovább. Ez nem azt jelenti, hogy nem kellenek a távlati célok, mert igenis kellenek, de fókuszálni csak a következő célra kell. Olyan gyakornoki helyet válasszanak, ami felkelti érdeklődésüket. Fontos, hogy a gyakornoki évek alatt minél több mindent kipróbáljanak és minél több embert megismerjenek a hallgatók. Én három gyakornoki helyen voltam. Elsőként a Bátor Tábor Alapítványnál egy jótékonysági teniszrendezvényt szerveztünk, azután az Invitel telekommunikációs cég HR-osztályán tevékenykedtem, ahol egy sportnapot szerveztünk, fél éves munkával, nagyjából 1000 dolgozó számára. Harmadjára pedig a Magyar Kézilabda Szövetségben, tehát egy sportági szakszövetségben dolgoztam. Végül pedig jött a lehetőség a Groupama Arénában. Egytől egyig mindenhol jól éreztem magam, nagyon sok jó tapasztalattal gazdagodtam, de az is biztos, hogy a Groupama Arénában találtam meg a számításaimat. Végezetül pedig remélem, hogy minél több olvasó látogat majd el a Groupama Arénába labdarúgó mérkőzésre vagy koncertre a jövőben."

A teljes interjú itt olvasható. 

kedvel
688 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Interjúk

INTERVIEW WITH AN INTERNATIONAL INTERN AT ELTE INTERNATIONAL STRATEGY OFFICE

AI

Alumni International

30 március

Interjúk

Rethinking the Concept of Talent

AI

Alumni International

12 október

Interjúk

Interjú prof. Dr. Borhy Lászlóval

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 augusztus