Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az első zafírdiplomás az ELTE-n

Hírek

-

2020.03.13

Nyolcvan éve doktorált az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a harangöntés történetét föltáró Patay Pál régész-muzeológus, aki nemrég ünnepelte 105. születésnapját. Az ELTE történetében ez volt az első alkalom, hogy a Szenátus zafír jubileumi kitüntetést adhatott át.

Az ELTE Szenátusa tavaly decemberben hozott döntést arról, hogy az arany, gyémánt, vas, rubin és platina mellett immár zafír oklevél is adományozható annak az életpályája alapján közmegbecsülésre méltó öregdiáknak, aki az ELTE-n vagy jogelőd intézményeiben legalább ötven, hatvan, hatvanöt, hetven, hetvenöt vagy nyolcvan éve szerezte meg oklevelét.

Az első zafír díszoklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa március 4-én adta át Patay Pál régész-muzeológusnak. "Az egyetem csaknem négy évszázados történetben ez az első alkalom, hogy a diplomaszerzés 80. évfordulóját elismerhetjük" – mondta a ceremónián Borhy László akadémikus, az ELTE rektora.

Patay Pál 1914 decemberében született Budapesten. 1932-ben érettségizett a Lónyai utcai Református Gimnáziumban, majd 1935-ben a debreceni Magyar Királyi Mezőgazdasági Akadémián mezőgazdász oklevelet szerzett. Tompa Ferenc egyetemi tanár biztatására jelentkezett az ELTE-re amely akkor még  Pázmány Péter Tudományegyetem néven működött, itt 1939-ben doktorált ősrégészetből. 1939-től tíz éven át tanársegéd volt az Ősrégészeti Tanszéken. Közben – mint tartalékos tüzérhadnagy – rövid frontszolgálat után 1945-től 1947-ig orosz hadifogságban volt. 1950 májusától a Balassagyarmaton, a Palóc Múzeumban dolgozott, 1957–58 között a Magyar Nemzeti Múzeum régész muzeológusa volt, később innen is vonult nyugdíjba a múzeum adattárának helyettes osztályvezetőjeként.

A régész-muzeológus a réz- és bronzkor elismert szaktekintélye. Feltárásokat végzett többek között Fényeslitkén, Nagybátonyban, Dunapentelén, Tiszavalkon és Poroszlón is. Számtalan publikációja mellett életművének egyik legjelentősebb fejezete Tiszaluc-Sarkad rézkori telepének feltárása 1974 és 1990 között. Az ásatás során 45 ház egybefüggő maradványait fedezték fel. Miután szembesült azzal, hogy Magyarországon senki nem foglalkozik a harangöntés történetével, maga látott hozzá, hogy számba vegye a templomtornyok kincseit,

mintegy tizenhatezer harangot kutatott fel és katalogizált

– sorolta a díjazott érdemeit Bartus Dávid habilitált egyetemi docens, az ELTE BTK dékánhelyettese.

Patay Pál 1931-től Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társaság, a Deutsches Archäologisches Institut levelező, illetve a Deutsches Museum in Burg Greifenstein tudományos tanácsának tagja. Munkáját 1943-ban Kuzsinszky Bálint-emlékéremmel, 1970-ben Móra Ferenc-emlékéremmel, 1994-ben Széchenyi Ferenc-emlékéremmel ismerték el. 2004-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést.

Forrás: elte.hu

kedvel
1260 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

TREVOR NOAH'S COMEDIC RESISTANCE TO HATRED IN SOUTH AFRICA AND THE USA

AI

Alumni International

16 április

Hírek

HUNGARIAN UNIVERSITIES COULD BECOME IMPORTANT BUSINESS PLAYERS FOR THE SPACE INDUSTRY

AI

Alumni International

15 április

Hírek

2024-es QS rangsor: itthon ismét az ELTE az élen

egy tag profilképe

Alumni Központ

11 április