Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Az Al Capone akta – ÁJK Szakmai Alumni rendezvény

Beszámolók

-

2022.12.07

Ismét színpadra lépett a ÁJK jelen és volt hallgatóiból álló Perjátszó Kör nevű szervezet, akik ezúttal Al Capone történetét adták elő az Aula Magna színpadán. Az eseményt, annak felvételét az ELTE Alumni támogatta, így tartósan közkinccsé válhat valamennyi alumnus és leendő alumnus számára is a youtube-on. 

2022. 11. 18-án tartotta új bemutatóját az ÁJK diákszervezete, a Perjátszó Kör. A Perjátszó Kör, az ÁJK Alumni Tagozata és az ELTE Alumni Központ immáron ötödik együttműködésének jóvoltából közel 500 ember követte figyelemmel az élő közvetítést - ez nagyjából az ELTE ÁJK díszterem befogadóképességének kétszerese - a megtekintések száma azóta is emelkedik. A Perjátszó Kör társulata hálásan fogadta az együttműködést, hiszen az átívelő megoldást nyújt az ingázó hallgatók és az előadás jelenléti megtekintése között.

Az 22/23-as őszi félévben a Perjátszó Kör a regényadaptációs félév után visszatért hagyományaihoz és egy megtörtént eseményeken alapuló perjátékot mutatott be: a társulat a szeszcsempészet idejére, az 1920-as évek Chicagójába kalauzolta a nézőket, ahol a nézők szeme előtt bontakozott ki egy bandaháborúk kövezte ellentét, Al Capone bandavezér és a szeszcsempészet élén álló kormányügynök, Eliot Ness párharca. Az első felvonás korhűen adta vissza az események láncolatát: a lokálban érzéki jazz zene szólt, rendhagyó módon élő énekkel és táncbetéttel, miközben betekintést nyerhettek a nézők a Négykettes főhadiszálláson a maffiózók terveibe, a rendőrörsön az ellenakció részleteibe, de még a Fehér Házba is.

A második felvonásban magát a büntetőeljárást bontotta ki a társulat. Tanúja volt a közönség Al Capone letartóztatásának, az esküdtek kicserélésének. Ezen a ponton a teremszolga kisétált a színpad elejére és megkérte az első sorban ülőket, hogy cseréljenek ülést. Az ügyész és a védő is a közönséghez szólt, így a nézők valóban úgy érezhették, hogy az eljárás résztvevői. A tanúvallomások sem hiányozhattak, a buzgó ügynök, a leleményes könyvelő mind a tanúk padjára léptek. Az esküdtszék elnöke végül a közönség soraiból sétált fel a színpadra, kimondva a döntést, mely véget vetett a szervezett bűnözés „aranykorának”.

A Perjátszó Kör az ELTE ÁJK hivatalos szervezete, egy olyan társulat, amely híres történelmi személyek életét és pereit viszi színre. Az előadások színpadra alkalmazottak, vagyis nem szükséges jogász végzettséggel rendelkezni, az előadások bárki számára élvezhető színházi élményt nyújtanak. A társulat tagjait a Kar jelenlegi hallgatói mellett alumnusok - végzett jogászok - is színesítik, akik egykor szintén az ELTE ÁJK-n tanultak.

Az előadás végén Kisteleki Károly (A Kar adjunktusa, egyben a szervezet elnöke) méltatta a színészeket és az ELTE Alumni támogatását.

A beszámolót Bódy Ákos készítette. 

kedvel
305 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április