Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Alumni Staféta - Radnóti Sándor

Alumni staféta

-

2021.08.16

Sorozatunk keretében neves ELTE-s diplomások válaszolnak az ELTE Alumni Központ kérdéseire, majd adják tovább a stafétát egy következő jeles alumnusnak. A stafétát ezúttal Radnóti Sándor (BTK '69) Széchenyi-díjas magyar esztéta, kritikus, filozófus, irodalomtörténész, az MTA levelező tagja kapta. 


Gyerekként mi volt az első, szakmájához illő ténykedése pl. elvégzett kísérlete/megírt novellája/… stb? 

Öt éves koromtól képzőművészeti albumok lapozgatása Apámmal, zenehallgatás, olvasás. Tízes éveim első felében "irodalmi kísérletek", például Julianus barát utazásának megörökítése, néhány példányban könyvként bekötve, barátom, Vincze Péter illusztrációival.

Mi volt pályáján a legmeghatározóbb élménye?

Nyilván Lukács György személyével és művével való megismerkedés (egyre hátrább kalandozva az időben az ifjú Lukács felé).

Mi okozza jelenlegi munkájának legnagyobb sikerélményét? Mik a legfőbb frusztrációi?

A siker az utolsó pont kitétele egy munka megírása után, s egyben a legfőbb frusztráció is. Talán nem hátratekintve, hanem előre: mivel fogom kitölteni a következő éveket?

Mi inspirálja Önt munkája során?

Hogy megtudjam, voltaképpen mire gondoltam, amikor belevágtam. Olyan ez (nekem), mint a krimi: a végén áll össze, hogy ki a gyilkos.

Hol és mikor szeretett volna inkább élni és dolgozni?

Itt szeretnék élni és dolgozni. Jogállamban, nem autokráciában.

Milyen más területek érdekelték még szakterületén kívül?

Sok mindenhez értenék szívesen: a whiskykhez (ebben eljutottam egy bizonyos amatőr színvonalig), a madarakhoz (ebben fájdalmasan tudatlan vagyok), stb.

Érez-e késztetést arra, hogy tanuljon valamit, aminek nincs azonnali vagy gyakorlati értéke? Ha igen, mi lenne az? 

Madárismét.

Mi az az egyetlen tárgy, amit égő munkahelyéről kimentene?

Ösztönösen bizonyára a computerem, benne minden múltbeli és készülő munkámmal, jegyzeteimmel. De mivel óvatossági rendszabályból ez mind a felhőben is megvan, nem ez volna a legjobb döntés.

Melyik a kedvenc országa? / Melyik más kultúrát kedveli a legjobban?

Mint sokaknak, nekem is Olaszország. Az európai kultúra tárgyi emlékeinek több mint a fele ott található.

Mikor döntötte el, hogy az ELTE-re jelentkezik? 

Családomban evidencia volt az egyetemi végzettség. Szüleim már az ötödik általános osztálytól elkezdték emlegetni hogy "ez már beleszámít a felvételibe".

Miért az ELTE-t választotta?

Mivel bölcsész irányultságom hamar kiderült, s külföldi egyetem nem jöhetett szóba, nem is volt kérdés, hogy szülővárosom egyetemére jelentkezzem.

Mi a legszebb/jobb emléke az ELTE-ről?

Az 1969-es hajnalba nyúló kari KISz-gyűlés, amelyen - a prágai '68 megkésett hatására - megbuktattuk a KISz-vezetőséget, s új, nekünk tetsző arcokat választottunk, akik aztán egy idő múlva vagy engedtek az elvárásoknak, vagy lemorzsolódtak. Hatására Kádár János eljött az egyetemre - ez már nem tartozik a legszebb emlék kategóriájába -, s beszédet mondott, ahol enfülemmel hallottam a következő dermesztő mondatot: "Mert kérem, nálunk soha nem volt cenzúra; akasztás volt, cenzúra nem volt."

Egyetemi évei alatt ki volt a legmeghatározóbb személyiség, akivel megismerkedett? 

Arról sajnos, aki az lehetett volna, egy évvel lemaradtam: Márkus Györgyről. Így - mident meggondolva és mindent megfontolva - Király Istvánt kell említenem.

Idézze fel egy felejthetetlen vizsgáját!

Általános nyelvészet; tudásom fölötte hézagos volt. A folyosón feltűnt egy kollegina, aki jó viszonyban volt a tanárral, Antal Lászlóval. Kérdezte, mire várok. Mondtam, hogy vizsgára. Tudsz? - kérdezte. Mondtam, hogy nem. Beszéljek Antallal? - kérdezte. Mondtam, hogyha akar, tegye. Bement, kijött, csippentett a szemével, és elment. Sorra kerültem, s elkezdődött egy igazi véres vizsga. Világos volt: a tanár megmutatja, hogy őt nem lehet korrumpálni. Soroztak a kérdések, amikre nem tudtam válaszolni, s nem öt percig, nem is tízig, hanem legalább egy fél óráig. Végül kijelentett, hogy ez nem sok. Mondtam, hogy nem. - Na de hát szóltak magáért! - mondta, majd beírt egy jelest.

ELTE Diplomája megszerzése után hogyan indult neki az életnek, álláskeresésnek? Ki/mi segítette karrierjét?

Lukács György ajánlására a Magvető Könyvkiadó lektora lettem, ahonnan azonban politikai okok miatt elbocsátottak. Ez után a Gondolat Kiadóhoz kerültem, hogy kinek a segítségével, arra máig nem derült fény. Idő múltán onnan is elbocsátottak politikai okok miatt, s ekkor tíz évig állástalan voltam, hivatásomtól eltiltva. A rendszerváltással az ELTE professzora lettem.

Mik a jövőbeni szakmai tervei?

Most zártam le egy vastag, és hosszú évekig készülő újabb könyvemet a táj filozófiájáról. A jövőben az ízlés filozófiájával kívánok foglalkozni, s továbbra is rendszeresen írok irodalomkritikákat.

VÉGÜL: kinek adná tovább szívesen az Alumni Stafétát?

Falus Andrásnak.


Előző staféta


Fotó: Köő Adrien

kedvel
1711 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Alumni staféta

Alumni Staféta - Béres József

egy tag profilképe

Alumni Központ

15 április

Alumni staféta

Alumni Staféta - Bárdosi Vilmos

egy tag profilképe

Alumni Központ

12 március

Alumni staféta

Alumni Staféta - Michaletzky György

egy tag profilképe

Alumni Központ

08 február