Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

A megújult Bibó István Szakkollégiumban jártunk

Beszámolók

-

2019.09.30

2019. szeptember 26-án, az Egyetem megnyitja kapuit ELTE Alumni programsorozat keretében a megújult Bibó István Szakkollégiumot tekinthették meg az érdeklődők. 

Hamarosan birtokba vehetik hallgatói a felújított Ménesi út 12. alatt található szakkollégiumot. Ennek apropóján invitáltuk ELTE Diplomásainkat, hogy meglátogassák az ikonikus épületet. 

Sétánkat Dr. Milánkovich András, a szakkollégium igazgatója vezette. Először röviden ismertette a villa történetét, amit Aigner Sándor tervezett és épített 1911 és 1912 között. Az épület évszázados története során szinte végig közösségi, oktatási funkciókat látott el. A budapesti értelmiség találkozásainak egyik helyszíne volt, emellett Madzsarné Jászi Alice (Jászi Oszkár lánytestvére), a magyar gyógy-, ortopéd- és terhességi torna úttörője működtette itt testgyakorló intézetét. A két világháború között az épület az Isteni Megváltó Leányai Szerzeteskongregációhoz került, és a közeli leányinternátusban tanító apácák lakóhelyéül szolgált. A második világháború után az épületet államosították, és ezt követően, a '60-as években került ELTE tulajdonába. A '80-as évek elején átalakítottak azért, hogy 1983-ban birtokba vehessék a néhány évvel később Bibó István nevét felvevő, akkor még Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumként ismert hallgatói közösség tagjai.

Az épület történetének ismertetése során tervrajzokat, fotókat, és különböző, a villa történetét őrző dokumentumokat tekinthettek meg a jelenlévők. 

Ezt követően indultunk el, hogy bejárjuk a kollégiumot. Az épület 2016 és 2019 között jelentős felújításon és átépítésen esett át, amely a negyedik évtizede működtetett szakkollégiumi funkció megtartását és erősítését szolgálta. Ennek eredményeképpen az ELTE-n egyedülálló, az országban pedig párját ritkító, nyugati színvonalú szakkollégiumi épület alakult ki, és áll készen arra, hogy megújulva adjon teret a jogász és politológus hallgatók részére biztosított magas színvonalú tehetséggondozásnak. 

Sorozatismertető

kedvel
841 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április

Beszámolók

A KÉZFUNKCIÓ VÁLTOZÁSA ÉS JELLEMZŐI STROKE UTÁN - BESZÁMOLÓ

MB

Magdolna Bebtó

10 április