Vissza a hírekhez
Következő cikk Korábbi cikk

A megújult Bibó István Szakkollégiumban jártunk

Beszámolók

-

2019.09.30

2019. szeptember 26-án, az Egyetem megnyitja kapuit ELTE Alumni programsorozat keretében a megújult Bibó István Szakkollégiumot tekinthették meg az érdeklődők. 

Hamarosan birtokba vehetik hallgatói a felújított Ménesi út 12. alatt található szakkollégiumot. Ennek apropóján invitáltuk ELTE Diplomásainkat, hogy meglátogassák az ikonikus épületet. 

Sétánkat Dr. Milánkovich András, a szakkollégium igazgatója vezette. Először röviden ismertette a villa történetét, amit Aigner Sándor tervezett és épített 1911 és 1912 között. Az épület évszázados története során szinte végig közösségi, oktatási funkciókat látott el. A budapesti értelmiség találkozásainak egyik helyszíne volt, emellett Madzsarné Jászi Alice (Jászi Oszkár lánytestvére), a magyar gyógy-, ortopéd- és terhességi torna úttörője működtette itt testgyakorló intézetét. A két világháború között az épület az Isteni Megváltó Leányai Szerzeteskongregációhoz került, és a közeli leányinternátusban tanító apácák lakóhelyéül szolgált. A második világháború után az épületet államosították, és ezt követően, a '60-as években került ELTE tulajdonába. A '80-as évek elején átalakítottak azért, hogy 1983-ban birtokba vehessék a néhány évvel később Bibó István nevét felvevő, akkor még Jogász Társadalomtudományi Szakkollégiumként ismert hallgatói közösség tagjai.

Az épület történetének ismertetése során tervrajzokat, fotókat, és különböző, a villa történetét őrző dokumentumokat tekinthettek meg a jelenlévők. 

Ezt követően indultunk el, hogy bejárjuk a kollégiumot. Az épület 2016 és 2019 között jelentős felújításon és átépítésen esett át, amely a negyedik évtizede működtetett szakkollégiumi funkció megtartását és erősítését szolgálta. Ennek eredményeképpen az ELTE-n egyedülálló, az országban pedig párját ritkító, nyugati színvonalú szakkollégiumi épület alakult ki, és áll készen arra, hogy megújulva adjon teret a jogász és politológus hallgatók részére biztosított magas színvonalú tehetséggondozásnak. 

Sorozatismertető

334 megtekintés Visites

kedvel

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Beszámolók

Online szakmai Alumni rendezvény a Bárczin

egy tag profilképe

Alumni Központ

23 november

Beszámolók

Dogs are sensitive to their owners’ choice despite their own preference

AI

Alumni International

17 november

Beszámolók

Our genes also tell about our age

AI

Alumni International

10 november