Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

15 éves az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium - Alumni találkozó

Beszámolók

-

2022.10.14

Fennállásának 15. évét ünnepelte 2022. szeptember 16-án az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium, amely 2007-ben, hallgatói kezdeményezésre jött létre. A szülinapi alkalom jó lehetőséget biztosított a volt és jelen hallgatóknak a találkozásra, visszaemlékezésre, beszélgetésre - pár finom falat mellett. A rendezvény az Illyés SzK Alumni Tagozat szervezésében, az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg. Az alábbi beszámolót köszönjük Mayer Borbála szervezőnek. 

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium elsősorban a pedagógiai, pszichológia és neveléstudományi képzésekben résztvevő egyetemisták önszerveződő közössége. Célja, hogy a szakmaiság, közösségiség és közéletiség alappillérei mentén lehetőséget biztosítson az elköteleződő egyetemistáknak tudásuk bővítésére és tehetségük kibontakoztatására. Kiemelt szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás és a demokratikus nevelés és működés is. Tagjai főként a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a Tanító- és Óvóképző Kar és a Pedagógiai és Pszichológiai Kar hallgatói, illetve a tanárképzésben részt vevő hallgatók. 

Ugyan az alumni tagokkal való érintőleges kapcsolattartás (Facebook-csoport, informális kapcsolatok, oktatás) eddig is jellemezte a Szakkollégium működését, az elmúlt 1-2 évben kezdődött meg egyfajta tudatos közösségszervezés, melyet a jelenlegi aktív tagság indított el. Szerveztünk kikapcsolódást biztosító találkozókat, kerekasztal-beszélgetést az oktatás témájában, éves konferenciáinkra hívtuk régi tagjainkat szakértőnek. 

A 2022/23-as tanév számunkra az ünneplésről szól, arról, hogy felfejtsük, megismerjük, honnan indult az Illyés, milyen tapasztalatokkal, élményekkel rendelkeznek elődjeink, mit is jelentett számukra az itt eltöltött idő. Ezen ünnepélyes évet nyitottuk meg az ELTE Alumni Központ támogatásával, egy születésnapi ünnepség keretében, ahová invitáltuk jelenlegi, és végzett, diplomás tagjainkat is. Helyszínül szolgált a Szakkollégiumban való bentlakást lehetővé tevő ELTE Nándorfejérvári úti kollégium, melynek nagytermét az alkalomra feldíszítettünk, elhelyezve megannyi kedves emléket, fényképek, emblematikus tárgyak, régi logók, az Illyés-életérzéshez kötődő tárgyak formájában.

Az eseményt Pataky Csilla, az Alumni Központ vezetője nyitotta beszédével, majd Lehmann Miklós, a Szakkollégium igazgatója - az lllyés Szakkollgium Alumni Tagozat vezetője - és Mayer Borbála, a Választmány elnöke mondott néhány szót a szerveződés lényegéről, a 15. év jelentőségéről.

Ezt követően a múltidézés jegyében régi felvételeket vetítettünk le, amelyek jó hangulatú társalgásoknak adtak teret az alkalmon. Nagy hangsúlyt kapott a kapcsolatteremtés, melyet szakterületeinkhez méltóan kooperatív játékokkal igyekeztünk támogatni.

A múltidézés mellett nem maradhatott el a helyzetjelentés a jelenről, illetve a jövőt érintő, hosszú távú terveket is kilátásba helyeztünk.

Összességében tehát egy igazán szívmelengető rendezvényen vehettünk részt, ahol megtapasztalhattuk milyen messzire is nyúlik egy ilyen kicsi közösség, és azt is, micsoda erőforrásaink rejlenek ebben. Bízunk abban, hogy a jövőben ezen értékek megtartásáért, felfedezéséért még sokat tudunk tenni.


Az Illyés Sándor Szakkollégium Alumni Tagozathoz itt lehet csatlakozni.


A cikkben felhasznált képeket az ELTE Illyés Sándor Szakkollégium, valamint Pataky Csilla készítette.

kedvel
595 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április