Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

10 év, 10 kérdés Boda Biankával - Alumni interjú

Interjúk

-

2021.04.15

Az ELTE néprajz szakának 10 éves évfordulójának alkalmából mesélnek az itt végzettek egyetemi éveikről, mit csinálnak most és hogy mit ad a szakmai életükhöz a szakon elsajátított néprajzi tudás. 10 kérdést válaszolnak meg. Az alábbi interjút és a sorozatot az ELTE néprajz blogjának szerkesztője, Prikler Szilvia, az Irodalomtudományi Doktori Iskola doktorandusza készítette Boda Biankával (BTK '19).

1. Rövid bemutatkozás

Boda Bianka vagyok és Szlovákiából származom, Budapesten pedig 2012 óta élek. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténet és néprajz szakon tanultam. Jelenleg a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének muzeológusa vagyok.

2. Mesélj egy kicsit a szakmai életutadról!

Az ELTE-n 2012 és 2016 között művészettörténet főszakos és néprajz minoros voltam, majd 2016-tól néprajz mesterképzésre jártam, ahol 2019-ben diplomáztam le. Már az egyetem során, a néprajz és a művészettörténet határmezsgyéjén maradva, a budapesti Szlovák Kulturális Intézetben dolgoztam félállásban, ahol kiállítások és irodalmi események szervezésében, illetve egyéb kultúrához kapcsolódó feladatokban segédkeztem, valamint fordítottam szlovákról magyar nyelvre és fordítva. Az intézetnél végzett munkám során is hasznosnak bizonyult az a szélesebb perspektívájú gondolkodás, amit a néprajz képzés nyújtott nekem.

A néprajzi és a művészettörténeti érdeklődési kör végigkísért egyetemi éveim alatt, míg végül a néprajz mesterképzés utolsó évében a Szépművészeti Múzeumban sikerült elhelyezkednem muzeológusként.

Az eddigi állásaim közül két olyat tudok megnevezni, amely nem kapcsolódott közvetlenül a szakmához. Dolgoztam például egy nemzetközi multinacionális cégnél, ahol szlovák és cseh nyelvtudásomat használhattam fel. De nem sokáig maradtam hű a multik világához, hamar rájöttem, hogy nem nekem való. Azonban tapasztalatnak kiváló volt. Ezt követően pedig cseh-magyar fordítóként tevékenykedtem egy prágai műszaki cégnél.

3. Melyik intézményben dolgozol jelenleg?

Kis híján két éve vagyok a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Gyűjteményének egyik muzeológusa. Ezt megelőzően – a fent említett Szlovák Kulturális Intézeten kívül– két nyáron is diákmunkát végeztem Szlovákiában, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézetben, valamint a Nemzeti Operában is, ugyancsak diákmunka keretén belül.

4. Milyen munkakörben dolgozol? Melyek a főbb feladataid?

Az osztály működésével kapcsolatos adminisztratív feladatokban veszek részt, kiállításszervezésben, művészettörténeti kutatásokban, valamint a gyűjtemény Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba való költöztetésének egyik koordinátora vagyok.

5. A tudományos néprajzi kutatás mennyire van jelen mindennapjaidban?

A néprajztudomány közvetlen módon jelenleg nincs jelen a mindennapjaimban, azonban a néprajz képzésnek köszönhetően folyamatosan tapasztalom, hogy a művészettörténeti kutatásokban is hasznosítani tudom a néprajz tágabb, értelmező és összefüggéskereső szemléletét.

Példának okáért: ha egy művészettörténeti korszakot vagy témát kutatok, mindig szükségesnek érzem azt a kor társadalmi kontextusában vizsgálni és értelmezni.

Kiváncsi a többi kérdésre és válaszra? A teljes interjú az ELTE Néprajz blogján megtekinthető. 


A fotó forrása: elteneprajz.blog

kedvel
799 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Interjúk

INTERVIEW WITH AN INTERNATIONAL INTERN AT ELTE INTERNATIONAL STRATEGY OFFICE

AI

Alumni International

30 március

Interjúk

Rethinking the Concept of Talent

AI

Alumni International

12 október

Interjúk

Interjú prof. Dr. Borhy Lászlóval

egy tag profilképe

Alumni Központ

30 augusztus