Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Középpontban a fiatal kutatók - Kutatói Alumni Tagozat beszámoló

Beszámolók

-

2022.12.19

2022. november 29-én az ELTE Kutatói Alumni Tagozat és a Fiatal Kutatók Akadémiája közös szervezésében egy webinárium keretében kerültek bemutatásra a 2021-ben készült, "A fiatalok helyzete az akadémiai pályán" című kutatási felmérés eredményei, valamint a Fiatal Kutatók Akadémiájának tevékenysége és tagfelvételi pályázata. Az online - Teams felületen - zajló rendezvény megvalósulását az ELTE Alumni Központ támogatta.

A Fiatal Kutatók Akadémiája (FKA) létrehozásában több ELTE-s kötődésű kutató (alumnus vagy jelenlegi munkatárs) is részt vett. Lovász László, az MTA elnökeként 2018-ban azzal a céllal hozta létre az MTA Fiatal Kutatók Eseti Bizottságát, hogy segítsen egy hazai, fiatal kutatókat tömörítő szervezet létrehozásában. A Pósfai Mihály akadémikus vezette Bizottság munkájában részt vettek - többek között - Borhy László, Kecskeméti Gábor, Kiss László, Stipsicz András és Szathmáry Eörs ELTE-s kötődésű akadémikusok, valamint Barnaföldi Gergely Gábor, Kubinyi Enikő, Schlosser Gitta és Solymosi Katalin ELTE-s fiatal kutatók. A 2019-ben az MTA köztestületén belül megalakult FKA feladatának tekinti, hogy Magyarországon és külföldön képviselje a fiatal kutatók közösségét, elősegítse szakmai fejlődésüket, ellássa érdekképviseletüket, valamint erősítse a kutatók és a társadalom közötti kapcsolatot. 

A november végi webináriumnak kettős célja volt: ismertetni az FKA 2021-ben végzett felmérésének eredményeit, valamint bemutatni a szervezet működését és aktuális tagválasztási folyamatát, ösztönözve ezzel, hogy minél több ELTE-s tag csatlakozzon a szervezethez, melynek munkájában jelenleg is jelentős szerepet vállalnak az ELTE oktatói és alumnusai.

A webináriumon Solymosi Katalin (TTK, Növényszervezettani Tanszék), az FKA társelnöke bemutatta a szervezet eddigi fő tudománypolitikai, mentorációs és tudományos ismeretterjesztő aktivitásait és programjait, Fröhlich Georgina és Hatvani István Gábor ELTE-n oktató FKA-tagok pedig ismertették az októberben nyilvánosságra hozott, 2021-es felmérés legfontosabb megállapításait. A részletes kutatási jelentés elérhető ezen a linken. A programot megtisztelte jelenlétével Sziklai Péter, az ELTE tudományos ügyekért felelős rektorhelyettese is. A másfél órás esemény második felében a résztvevők szabadon kérdezhettek az FKA tagfelvételi pályázatával és működésével, valamint a felméréssel kapcsolatban.

Csatlakozzon Ön is a Kutatói Alumni Tagozat csoportjához!

Forrás: ELTE Kutatói Alumni Tagozat

kedvel
221 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Beszámolók

Egyetem megnyitja kapuit: Trefort-kert 2024

egy tag profilképe

Alumni Központ

26 április

Beszámolók

ELTE Sikerek: Erdei Anna

egy tag profilképe

Alumni Központ

19 április

Beszámolók

Szakmai délután és alumni találkozó a Magyar mint Idegen Nyelv Tanszéken

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

16 április