Az Eötvös Loránd Tudományegyetem elődjét 1635-ben Pázmány Péter esztergomi érsek hozta létre Nagyszombatban, amely hazánk legrégebbi, folyamatosan működő felsőoktatási intézményeként szolgálja a felsőoktatás, a tudomány ügyét. Több mint hatvan évvel ezelőtt vette fel egyetemünk Eötvös Loránd, a torziós ingát felfedező világhírű fizikus, korábbi rektor és MTA elnök nevét. Büszkék vagyunk arra, hogy az Egyetem korábbi diákjai és professzorai közül öten lettek Nobel-díjasok. Itt tanult Kossuth Lajos, Szondi Lipót és Eszterházy Péter. Itt doktorált Erdős Pál, Kodály Zoltán és Neumann János.
Az 1990-ben létrejött Alkotmánybíróság tagjainak többsége kötődik professzorként egyetemünkhöz. Magyarországon itt tanul a legtöbb PhD-hallgató, és évente az ELTE adja ki a legtöbb PhD oklevelet. Itt jött létre az ország első botanikus kertje (1771), a magyar felsőoktatás legrégebbi folyamatosan működő Művészeti Együttese (1948) és Közép-Európa első Konfuciusz Intézete (2006). Az ELTE nyolc karral, 30 000 diákkal és közel 1250 oktatóval az ország vezető kutatóegyeteme, a legnépszerűbb magyar egyetem, ahol a legtöbben szeretnének tanulni, és ahová a legnehezebb bekerülni. 

Dr. Szögi László kötetét, mely Süle Ágnes Katalin és Kassa Melinda közreműködésével készült, ajánljuk mindazoknak, akik értéknek tartják a tudást, tisztelik a minőséget, elismerik a teljesítményt és segítenek abban, hogy az ELTE a jövőben is mérték és mérce legyen.

» Letölthető kiadvány