Retour aux actualités
Article suivant
Article précédent

Ismét internetre költözött a Meteorológus Alumni találkozó

Beszámolók

-

2022.01.04

Az ELTE TTK Földrajz és Földtudományi Intézet Meteorológiai Tanszéke a hagyományokat követve 2021. december 3-án rendezte TDK konferenciáját és az éves Alumni találkozóját. Az Alumni találkozó az elmúlt évihez hasonlóan ismét az interneten került megrendezésre, nagy érdeklődés mellett.

A program délelőtti részében került sor a Meteorológus TDK konferenciájára, ahol előadás hangzott el két szekcióban. Közöttük ketten középiskolások voltak. Soós Virág (Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Katolikus Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium) a játszóterek felszínhőmérsékleti viszonyairól számolt be. Vajon mindig megfelelőek a játszótéri bútorok termikus szempontból? A másik előadó, Csontos András (Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium) a Balaton-felvidéken végzett fenológiai méréseit ismertette.

Délután 3 órakor kezdődött a közel évtizedes hagyományokkal rendelkező Alumni találkozó. A tehetségnapot Teams értekezlet keretében szervezték. A Meteorológiai Tanszék diákjai és PhD hallgatói mellett ott voltak a számítógépek előtt a korábban végzett meteorológusok az Országos Meteorológiai Szolgálattól, de örömmel láttuk a nyugdíjas kollégákat is. Az internetnek köszönhetően a korábban végzett évfolyamok nevében rövid előadásokat hallhattak a külföldön dolgozó egykori hallgatóiktól is. Így, bekapcsolódott a rendezvénybe Szunyogh István a Texasi Egyetem (Texas A&M University) meteorológia (Atmosphere Sciences) professzora, de ott volt Kelemen Dóra Fanni a Frankfurti Egyetem (Goethe-Universität Frankfurt) posztdoktori kutatója kislányával a karján, és Garamszegi Balázs, aki idén szerezte meg újabb diplomáját a Freiburgi Egyetemen (University of Freiburg, Germany).

A rendezvényt meghirdették az Alumni Központ felületén és a Magyar Meteorológiai Társaságban is. A délelőtti TDK konferencián közel negyvenen voltak az ELTE TTK Tanácstermében. Ezután váltottak az Internetre. A délutáni Alumni rendezvényen is több mint harmincan voltak. Immár másodszor, a kényszerűség szülte ezt a megoldást – az internetes kapcsolattartást –, de mindenképpen fontosnak tartották, hogy kapcsolatban maradjanak a náluk végzett hallgatókkal, „őrizzék a hagyományt”, s bemutassák a Meteorológiai Tanszék életét, kutatási eredményeit.

Az Alumni rendezvényt Dr. Breuer Hajnalka levezető elnök  nyitotta meg, majd átadta a szót Pataky Csillának. Az ELTE ALUMNI Központ vezetője kiemelte az egyetemhez való kötődés fontosságát, az új Alumni közösségi rendszer adta virtuális találkozók egyre népszerűbb lehetőségét. Szólt az Alumni szervezet új programjairól és az épp aznap megrendezésre került ELTE Alumni Jótékonysági Operaestről is.

Pataky Csilla (bal oldal, középen) tartja az egyetemi Alumni tevékenységről szóló tájékoztatóját. Előadók: Dr. Tasnádi Péter (ELTE, bal oldal felül), Dr. Szunyogh István (Texas A&M University, középen), Horváth Gyula (OMSZ, középen alul), Kovács László alezredes (MH GEOSZ, jobb oldalon felül), Dr. habil. Mészáros Róbert (ELTE, jobb oldalon középen). További résztvevők: Lambert Károly (középen felül), Fodor Zoltán (bal oldalon alul). Levezető elnök. Dr. Breuer Hajnalka (ELTE, jobb oldalon alul). Szervező: Dr. habil. Weidinger Tamás.

Ezt követően Dr. Mészáros Róbert tanszékvezető beszélt az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet keretei között működő tanszék helyzetéről oktatási és kutatási eredményeiről. Az ELTE továbbra is ott van a jegyzett egyetemi rangsorokban légkörtudományok területén.

 Dr. Tasnádi Péter az ELTE Meteorológiai Tanszék c. egyetemi tanára érdekes előadásban tekintett vissza az egyetemi éveire oktatási és kutatásszervezési feladataira. Kiváló tanáregyéniséget ismerhettek meg. Ezt követően a tanszék doktoranduszai néhány perces eladásokban mutatták be kutatási eredményeiket, amelyek a mediterrán ciklonok fejlődésétől egészen a méhek viselkedésének meteorológiai vonatkozásáig terjednek. Hagyomány a fiatal oktatóink bemutatkozása is. Idén ketten szerepeltek. Dr. Leelőssy Ádám egyetemi adjunktus éppen 5 éve számolt be a készülő doktori munkájáról, most az azóta eltelt évek kutatásairól beszélt. Kiváló munkát végzett! Most sem maradtak a rendezvény résztvevői „pályakezdő nélkül”: Kristóf Erzsébet a Meteorológiai Tanszék fiatal tanársegédje az idén leadott doktori dolgozatáról beszélt, ami a nagytérségű légköri folyamatok közötti távkapcsolatokról szól. Ezután került sor a Meteorológus Tudományos Diákköri Konferencia eredményhirdetésére, amit hagyományosan az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálat is támogat.

Szakmai előadások: Hérincs Dávid (PhD hallgató, ELTE), Kristóf Erzsébet (ELTE), Dr. Leelőssy Ádám (ELTE). Visszaemlékezés: Dr. Szunyogh István (Texas A&M University).

Az Alumni rendezvény második részében az egyes évfolyamok bemutatkozása következett. Sok érdekes történetet, megható visszaemlékezést hallhattak. Jó volt diáknak lenni, máig megmaradtak a kapcsolatok, odafigyelnek egymásra az évfolyamok.

Visszaemlékezés a legfiatalabb, karon ülő résztvevővel Dr. Kelemen Fanni Dóra (Goethe-Universität Frankfurt am Main, jobb oldalon felül) tolmácsolásában, Garamszegi Balázs (Uni Freiburg, bal oldalon alul).

Más években a hivatalos program után kezdődtek a baráti beszélgetések, szendvicsezések, évfolyam találkozók. Most ez sajnos elmaradt, de szándékaik szerint folytatódott a kapcsolattartás a nálunk tanuló, illetve nálunk végzett hallgatóinkkal.

A rendezvény az ELTE Alumni Központ támogatásával valósult meg, a szervezési feladatokat Dr. Weidinger Tamás egyetemi docens és Dr. Breuer Hajnalka egyetemi adjunktus vállalta idén is.


Borítókép: Visszaemlékezés egy „jól sikerült” rádiószondás mérésre (Dr. Gyarmati Györgyi, Texas A&M Unviersity, bal oldal alul).

kedvel
486 megtekintéss Visites
Ossza meg

Commentaires0

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.

Articles suggérés

Beszámolók

Geográfusok a munkaerőpiacon

egy tag profilképe

ELTE Természettudományi Kar

01 december

Beszámolók

Vegyész és kémiatanár alumni találkozó

egy tag profilképe

Alumni Központ

05 június

Beszámolók

Meteorológus Alumni találkozó „szokatlanul” személyesen

egy tag profilképe

Alumni Központ

12 december