ELTE Sikerek Kerekasztal: Mesterséges intelligencia kutatásban is az élen

DS
TR
VM
AD
KE
172 participants
-

3

ELTE Aula Magna
Egyetem tér 1-3.
1053 BUDAPEST
Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Voir le plan

En ligne
La date limite de clôture des inscriptions est passée.

Sikeres ELTE Diplomások beszélgetnek egy adott, korunkat érintő témáról, és osztják meg tapasztalataikat a tudomány különféle területeiről. A sorozat témája ezúttal a mesterséges intelligencia kutatása lesz.

A 2023. október 4. szerda esti esemény címe: Mesterséges intelligencia kutatásban is az élen. Milyen hatásai vannak a mesterséges intelligenciának? Hogyan kutatják az ELTE különböző tudományterületein? Milyen módon lehet segítségünkre az alkalmazása a mindennapi életben? Jöjjön el, és tájékozódjon közvetlenül, élenjáró kutatóinktól. 

Vendégeink: 

Csabai István (TTK ‘89) az ELTE TTK Fizika Intézet Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének egyetemi tanára, az MTA levelező tagja. Több multidiszciplináris területen kutat, ahol az új technológiák nagy mennyiségű adat összegyűjtését és elemzését teszik lehetővé. A 90-es évek elején kezdett dolgozni a mesterséges neurális hálózatokon és azok alkalmazásán. Kutatásainak középpontjában az összetett rendszerek megértése áll, legyen szó rákgenetikáról, az ember által létrehozott internet vagy az Univerzum nagyméretű szerkezetéről. A jelenségek megértésében a hagyományos tudományterületek szokásos ismeretein túl a modern statisztikai elemzés módszerei, az adatbányászat és újabban a gépi tanulás egyre nagyobb szerepet kapnak.

Darázs Lénárd (ÁJK '91) az ÁJK egyetemi tanára, az ELTE általános rektorhelyettese, a Mesterséges Intelligencia Koalíció Szabályozás és etika munkacsoportjának vezetője, a "Jean Monnet Chair on Law of European Data Economy" projekt vezetője. Kutatásai során a mesterséges intelligencia jogi szabályozási és etikai kereteivel foglalkozik. A jogi és etikai keretek meghatározása önmagában komoly kihívásokat jelent: egyszerre kell támogatnia a technikai fejlődést, megóvnia az egyéneket és a társadalmat a potenciális veszélyektől, valamint elősegítenie az új technológia leghatékonyabb hasznosulását. Az MI jogi és etikai kereteinek ismerete több problémára választ ad, miközben újabb kérdéseket generál.

Gulyás László (TTK ‘94, ‘96, IK ‘06) Az ELTE Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense és az Ipari-Akadémiai Együttműködési Intézet igazgatóhelyettese. Tevékenysége nagyjából egyenlő részben oszlik meg a felsőoktatás, a kutatás és az Információs és Kommunikációs Technológia (ICT) üzleti világa között. Különleges érdeklődése az akadémiai és az üzleti világ közötti kapcsolatok fenntartása és ápolása: a friss tudományos és technológiai eredmények piacra vitelének segítése, illetve az üzleti világ szempontjainak megjelenítése az oktatásban.  100-nál több tudományos közleménye jelent meg és több mint 35 nemzetközi konferencia bírálóbizottságában vett részt. Kb. 15 magyar kutatás-fejlesztési pályázat mellett 10-nél több sikeres Európai Uniós kutatási projekt létrehozásában vállalt szerepet. Az Európai Társadalomszimulációs Társaság (ESSA) és az NJSZT tagja, utóbbiban a Tehetséggondozási, valamint a Mesterséges Intelligencia szakosztály munkájában vállalt szerepet, különböző időpontokban. 2021-től az NJSZT alelnöke és a Mesterséges Intelligencia szakosztály elnöke. Az NJSZT Kemény János-díjának első évi díjazottja (2001).  

Időpont: 2023. október 4. 18:30

Helyszín: 1053 Budapest, Egyetem tér 1-3. 

A rendezvény ingyenes, és regisztrációhoz kötött (ld. a plakát alatti gombot). Az előadásra helyszíni- és online részvételre jogosító jegy is foglalható. A felvétel linkjét a regisztrált érdeklődők az előadás előtti napon kapják meg emailben (utólag is megtekinthető).

kedvel
2124 megtekintéss Visites
Ossza meg
Előadások
Diffusé sur : ÁJK Alumni Tagozat, IK Alumni Tagozat, TTK Alumni Tagozat

ELTE Aula Magna

Egyetem tér 1-3. 1053 BUDAPEST

Vous n'avez pas les droits pour lire ou ajouter un commentaire.