Séta a Zuglói Japánkertben

A regisztráció határideje lejárt.

Séta a Zuglói Japánkertben

     

Április 18-án a Zuglói Japánkertbe, másfél órás vezetéses sétára hívjuk és várjuk a kedves nyugdíjas Kollégákat.   

Magyarországnak közel 100 éves  japánkertje a hírek szerint a legelső volt hazánkban. 1931-ben  a japán császári család tagja, Takamatsu herceg és felsége, Kikuko hercegnő felkeresték a kertet. Látogatásuk alkalmával tetszésüket növények ajándékozásával is kifejezték. Ezek közül többet máig is láthatunk.  A későbbi évtizedekben a kertet felújították, bővítették is, de korunk japán látogatói - nagyköveti szinten is - továbbra is elégedettek voltak a látogatásukkor.

 A jelenlegi 3000 m2-es kert alapja a kb. 200 m2 nagyságú, erősen tagolt partvonalú tórendszer, melyben a jelentősebb egységeket művészien elrendezve építették meg. Ezek: „Vízesés”, „Kincseshajó”, „Teknőcsziget”, „Darusziget” valamint a „Semmiség óceánja”. Átlagos vízmélysége 50 cm, rajta több áthidaló kőhíd – és lépőkő vezet, melyek megkönnyítik a rejtett zugok felderítését, megtekintését. A hegyeket jelképező sziklacsoportokat és köveket jelentőségüknek megfelelően és az irányító elveket figyelembe véve, előre elkészített tervek alapján helyezték el. Különleges jelentőségű pl. a „teknősbékafej-kő , holdárnyékkő,  két kéz kő, két láb kő, hegycsúcskő, ködfátyolkő, a tiszta hold köve, a hegynyeregkő, a tűz köve, a játszó halak árnyékköve, a tigris búvó köve...”

A vezetést Orosz Ildikó kertészmérnök tanár tartja, a zuglói Japánkert ugyanis 1928 óta mindmáig  az alapítójáról elnevezett Varga Márton Kertészeti szakközépiskolával fonódik össze. 

Vezetőnkkel fél 11-kor indulunk el  az iskolai  portáról.

Találkozunk  10.15-kor az iskolai bejáratnál a portán, 

címe:  Budapest 1149 Kövér Lajos u. 1.

A jegyeket ott vásároljuk meg, a nyugdíjas csoportos vezetés ára 1000 Ft/fő.  Az ajánlott létszámú csoport 25-30 főből áll, de több jelentkező esetén két csoport is indulhat. A kollégák hozzátartozóit is várjuk.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat ápr. 17-ig jelezzék a mgallasy@gmail.com ímélcímen.

Ajánlható megközelítés: Az Örs vezér tértől a 3-as vagy 62-es villamossal (vagy 32-es busszal) a Jeszenák János utcáig, onnan a Mogyoródi úton (az 56—60. házszámhoz, kb. 8-10 perc séta); vagy a 2-es metró Stadion megállójától 77-es trolival a Róna utcáig, onnan 4-5 perc séta a Kövér Lajos utcán.  

 

          Nagy Béláné  Judit                                                                               Dr. Gallasy Magdolna

                   klubvezető                                                                                           szervező         


kedvel
10 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Kirándulás

Zugló Japánkert

Kövér Lajos u. 1., 1149 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!