Előadás Vámbéry Ármin keletkutatóról

A regisztráció határideje lejárt.

Meghívó

Vámbéry Ármin - a "sánta dervisprofesszor " - a magyar Kelet-kutatás géniusza

 2024. április 4-én Dr. Kubassek János geográfus, tudománytörténész, az Érdi Földrajzi Múzeum címzetes igazgatója tart előadást az ELTE Nyugdíjasklubban, amelyre szeretettel várjuk nyugdíjas társainkat és az érdeklődő hozzátartozókat.

Vámbéry Ármin (1832-1913) turkológus, orientalista, kora nemzetközileg legismertebb magyar utazója volt. Nyomorúságos körülmények között töltötte gyermekkorát. Csetényben, majd Pesten házitanítóként dolgozott. Nyelvtehetsége, szorgalma, tudományos érdeklődése révén felfigyelt rá kora több jeles személyisége. Az MTA pénzügyi  támogatásával Törökországban, majd Perzsiában tett utazásai során elsajátította a török és a perzsa nyelvet. Megismerte az Oszmán Birodalom tájait, lakóinak életét és szokásait. Gyermekbénulás miatt csak sántítva tudott járni, de így is  gyalogszerrel vagy kereskedő karavánokhoz csatlakozva bebarangolta Közép-Ázsia akkoriban alig ismert vidékeit. Eljutott  Szamarkand, Buhara, Híva rejtelmes városaiba. A Budapesti Tudományegyetem professzora, az MTA tagja, a Magyar Földrajzi Társaság egyik alapítója már életében világhírűvé vált. Életműve az orientalisztikát, a turkológiát, a földrajzot, a néprajzot is gazdagította. 

Az előadó „Atlasz varázsa” című könyvében  „Az utazó Vámbéry Ármin és a geográfia” címmel külön tanulmányt szentelt a tudós sokoldalú  munkásságának. A könyv a helyszínen 10% kedvezménnyel megvásárolható. Az igényt a jelentkezéssel együtt kérjük jelezni!

Helyszín: ELTE ÁJK Kecskeméti utca 10-12. II. em. 212. B/10 előadó 

Időpont: 2024. április 4. csütörtök 10:30 -12 óra

Jelentkezés: 2024. április 3-ig a nagynejudit@staff.elte.hu e-mail címen. 

Maximális létszám: 40 fő. A helyeket a jelentkezések sorrendjében töltjük fel.    

 

 Nagy Béláné B. Judit klubvezető    


kedvel
8 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE ÁJK

Kecskeméti utca 10-12. II. 1053 BP

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!