Előadás az új magyar Nobel-díjasokról

A regisztráció határideje lejárt.

Meghívó

Új magyar Nobel-díjasok: Dr. Karikó Katalin és Dr. Krausz Ferenc 

Az új magyar Nobel-díjasokról 2024. február 1-én Dr. Keszei Ernő professor emeritus és Dr. Nyitray László egyetemi tanár tartanak előadást az ELTE Nyugdíjasklubban, amelyre szeretettel várjuk nyugdíjas társainkat és az érdeklődő hozzátartozókat.

Karikó Katalin mikrobiológus az ELTE Díszdoktora, a 2023-as orvosi-élettani Nobel-díj kitüntetettje. Az előadásban a hallgatóság megismerheti Karikó Katalin életútját Kisújszállástól a Nobel-díjig. Háttérinformációként dióhájban szó esik a molekuláris szintű információáramlásról, benne az mRNS helyéről és szerepéről, valamint a vakcináció rövid történetéről, melynek legutóbbi sikertörténete a Karikó Katalin (és a Nobel-díjban vele osztozó amerikai Drew Weissmann) által kidolgozott mRNS-alapú vakcinák kifejlesztése volt. Az előadó röviden ismerteti azokat a kísérleteket, amelyek az mRNS terápiás alkalmazásához vezettek. Végül szó esik az mRNA-alapú terápiák jövőbeni alkalmazási lehetőségeiről. 

Krausz Ferenc, az ELTE fizikus diplomájának birtokosa és a 2023. év fizikai Nobel-díjasa. Az előadás bevezetője áttekintést ad a magyar Nobel-díjasokról, akiknek nagy többsége az ELTE-n szerzett diplomát, vagy annak volt professzora. Ezt követően Krausz Ferenc Nobel-díjat érő kutatásainak előtörténetéről, majd saját eredményeiről részletesebben lesz szó. Az eredmények méltatása után azok lehetséges gyakorlati alkalmazásait is bemutatja az előadó Krausz Ferenc Nobel-előadása és nyilatkozatai alapján. Végezetül Krausz Ferenc tudományos életútjáról, magyarországi gyökereiről, és általa a díj kapcsán is hangsúlyozott magyarságáról esik szó.

Helyszín: ELTE ÁJK Budapest V. Kecskeméti u. 10 -12. II. emelet 205. B/8 gyakorló

Időpont: 2024. február 1. csütörtök 10:30 -12 óra

Jelentkezés: 2024. január 29-ig a nagynejudit@staff.elte.hu e-mail címen. 

Maximális létszám: 40 fő. A helyeket a jelentkezések sorrendjében töltjük fel.    

                                                           

                   Világi Ildikó szervező                            Nagy Béláné B. Judit klubvezető     

1 kedvel
14 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE ÁJK

Kecskeméti u. 10-12. II. emelet 205. B/8 gyakorló 1053 BP

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!