Vissza a hírekhez
Következő cikk
Korábbi cikk

Történelemről, történészekkel, nem csak történészeknek – Elindult a Ratio Podcast!

-

BTK Alumni Tagozat

Hírek

-

2023.07.21

A műsor bemutatkozási felületet biztosít a doktori disszertációjukon dolgozó fiatal történészek és kutatók számára. Az első adásban a két világháború közötti fajvédő mozgalom történetét ismerhetik meg a hallgatók.

Az ELTE BTK Művelődéstörténeti Doktori Program podcastjében doktorvárományos, illetve kutatásaik derekán járó történész doktoranduszok mesélnek közérthetően kutatásaikról, nem mindennapi témákkal megszólítva a történelem iránt érdeklődő szélesebb közönséget.

A mikrofonnál ülők mögött még nincsen több évtizedes szakmai tapasztalat, sem több tucat konferencia, sem több száz letanított óra, de ahogyan ők fogalmaznak: 


„Mi is tanulunk, miközben szeretnénk egy kicsit tanítani.”

Az első adás vendége Pócs Nándor, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának kutatója, és nem mellesleg negyedéves doktorandusz hallgató. Nándor a két világháború közötti fajvédő mozgalom történetét kutatja, kiemelt fókusszal ezen különös társaságok prominens képviselőivel szemben. 

Az adásban a hallgatók megismerkedhetnek a magyarországi fajvédelem kialakulásának körülményeivel, a fajvédő különítményesekkel, illetve a magyar állam és a különböző paramilitáris alakulatok színfalak mögötti kapcsolatával. 

A műsor kitér arra is, hogy mi különböztette meg a fajvédelem képviselőit a harmincas években induló szélsőjobboldali pártoktól, szervezetektől, illetve hogy mi történt a mozgalom fontosabb képviselőivel Magyarország 1944 márciusában bekövetkezett német megszállása után.  

Az első adás itt hallgatható meg, a további részek pedig ezen az oldalon lesznek elérhetőek.


Facebook
Instagram
Tiktok

kedvel
286 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt cikkek

Hírek

Magyar emelt magabiztosan! - Videós segédanyag az érettségihez

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

27 február

Hírek

Frank Tibor termet avattak az ELTE BTK-n

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

18 december

Hírek

„Ki kell próbálni, aztán meg kell bukni” – Avagy mitől sikeres az énmárka?

egy tag profilképe

Bölcsészettudományi Kar ELTE

08 június