Vissza a hírekhez
Korábbi cikk

Beszámoló a Bolyai Kollégium XXX. évfordulójáról

Beszámolók

-

2022.10.24

Szeptember 10-én, szombaton került megrendezésre a Bolyai30 a kollégium alapításának 30. évfordulója alkalmából. Alább olvasható a Bolyai Szakkollégium beszámolója. 

"Délután egy órára megtöltötték a jelenlegi, és egykori kollégisták és családtagjaik, tanárok, igazgatók az Eötvös terem padsorait. Józsi Mihály igazgató úr, az eseményt támogató ELTE Alumni Központ nevében is üdvözölte az egybegyűlteket és felhívta figyelmüket az összegyetemi alumni programokra, az Alumni Szervezet platformja kínálta sok lehetőségekre, és a hallgatói ELTE Alumni Ösztöndíjra.  Üdvözlő szavait nagy tapssal jutalmazta a közönség, jóllehet, ez nemcsak a beszédnek, hanem az egész rendezvény megszervezésének is szólt. Ezt követően Kacskovics Imre, a Természettudományi Kar dékánja és Jesús Reyes Nuñez, az Informatikai Kar dékánhelyettese mondott rövid beszédet, melyben hangsúlyozták a szakkollégiumok és ezen belül is a Bolyai Kollégium szerepét az egyetemi tehetséggondozásban és az interdiszciplinaritás megteremtésében. Támogató és biztató szavaikat, jókívánságaikat tapssal fogadta a közönség.

A köszöntőket Kondor Imre, kollégiumunk alapító igazgatójának előadása követte. Igazgató úrtól megtudhattuk, hogy az alapítás alapötlete mikor és kiknek a fejéből pattant ki, hogyan lett az ötletből valóság, és hogyan született meg ez az intézmény, melyben immáron 30 éve pallérozódnak természettudósok és informatikusok százai. Hallhattunk a kezdeti nehézségekről, de az örömökről, sikerekről is. Rengeteg kulisszatitokra fény derült, melyek a hallgatóság legtöbb tagjának újdonságot jelentettek. Kondor Imre tanár úr előadása segítségével azonban megőrződtek ezek az emlékek a jelen kollégistái számára.

Ezzel azonban korántsem volt vége a múltidézésnek, hiszen négy korábbi kollégista mesélt életútjáról és bolyais emlékeiről. Beszélt Pozsgay Balázs fizikus, aki nemrég az MTA Lendület program keretében új kutatócsoportot hozott létre az Elméleti Fizikai Tanszéken. Zakariás Ildikó szociológus, statisztikus, a Társadalomkutató Központ tudományos munkatársa is mesélt kollégista éveiről. Böde Csaba, aki a Morgan Stanley-nél ügyvezető igazgató, kiemelte, hogy a Bolyai keretein belül találkozott először derivatívák árazásával, ami nagy hatással volt pályájára. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat egykori elnöke a közös tanulások emlékét elevenítette fel. Mindannyian egyetértettek abban, hogy a kollégium és a hallgatói közösség jelentős hatást gyakorolt életútjukra. Felidézték a közös programokat, diákcsínyeket, kialakult hagyományokat. Tanulságos volt előadásaikat hallgatni a jelenlegi kollégistáinak, láthatták, hogy a befektetett munka megtérül, s bár nem mindig a tudományos pálya felé visz az élet útja, az itt megszerzett tudás, tapasztalat és nem utolsó sorban a kialakult barátságok biztos alapot jelentenek az egyetemi évek után.

A kötött programot Józsi Mihály igazgató úr szavai zárták, de lehetőség volt a régi barátságok ápolására, ahogy a különböző generációk találkozására is, hiszen az előtérben fogadás várta a résztvevőket.

A jó hangulatú állófogadás után a kollégium épületében folytatódott a program, ahol a kötetlen beszélgetés mellett a társasozás sem maradhatott el.

Mindenki, aki eljött úgy érezhette, hogy méltóképpen megemlékeztünk szeretett kollégiumunk jubileumáról. A régi bolyaisok láthatták, hogy az általuk teremtett hagyomány tovább él, míg a mostani hallgatók meggyőződhettek róla, hogy elődeik milyen hasonlóak voltak hozzájuk. Az egész rendezvényt belengte a bolyais légkör: a nyitott, kíváncsi gondolkodás. Így ünnepeltünk mi, Bolyaisok."

kedvel
317 megtekintéss megtekinté
Ossza meg

Megjegyzések0

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt cikkek

Hírek

Alumnusaink a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 szeptember

Felhívások

ELTE Alumni képeslap - fotópályázat

egy tag profilképe

Alumni Központ

29 július

Felhívások

Nyári diplomaosztó játék 2022

egy tag profilképe

Alumni Központ

01 június