A FÜLDOMINANCIA VIZSGÁLATA SZINTETIZÁLT BESZÉDINGEREK SEGÍTSÉGÉVEL

A regisztráció határideje lejárt.
A 10. Gyógytea évad következő alkalmának előadói: Jakab Zoltán (ELTE BGGYK) és Víg Julianna (ELTE BGGYK) a Gyógypedagógiai Pszchiológiai Intézet oktatói.

Jelen kutatás célja, hogy egy új módszerrel, szintetizált beszédingerek segítségével vizsgáljuk meg a két fül közti (interauralis) teljesítménykülönbséget.
Az eredményeket összevetve a klasszikus dichotikus tesztek eredményeivel, a Diana Deutsch-féle oktávillúzió-teszt eredményeivel, valamint a kézdominanciával választ kaphatunk arra, összefüggenek-e egymással, illetve a kezességgel a különböző hallási lateralizációs jelenségek.

Kutatásunk során a következő kérdéseket vizsgáltuk:
Van-e teljesítménykülönbség a két fül között a szintetikus beszédingerek feldolgozása során? Ha van interauralis különbség, korrelál-e a klasszikus dichotikus teszttel megállapítható füldominanciával?
Ha van interauralis különbség, korrelál-e a Diana Deutch-féle oktáv-illúzióval megállapítható aszimmetriával? Ha van interauralis különbség, ennek mértéke különböző-e szinuszhullámú (SWS), illetve amplitúdómodulált (VOC) beszédingerek esetén? Mintánk 73 felnőtt, ép hallású személyből állt; a nők és férfiak, illetve jobb- és balkezesek aránya közel azonos volt.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!
Az előadás alatt automata feliratozást biztosítunk.


Köszönjük a támogatást: 

   

           

Örök diákjait az ELTE Alma Mater visszavárja!

   

    

kedvel
44 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Beszélgetés

ELTE BGGYK

Ecseri út 3. 1097 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!