Szent Hilarion élete új fordításban

A regisztráció határideje lejárt.

A palesztin remetemozgalom megalapítójára vonatkozó új kutatási eredményeiket mutatják be a BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének oktatói és doktoranduszai.


A Magyar Hagiográfiai Társaság és az ELTE BTK Régi Magyar Irodalom Tanszékének Szent Hilarionhoz kapcsolódó kutatásai arra a 17. század közepéről származó, a remete életrajzának fordítását tartalmazó kéziraton alapulnak, melyet jelenleg az ELTE Egyetemi Könyvtár Kézirattában őriznek. 2019-ben a Régi Magyar Irodalom Tanszék fiatal kutatói és doktoranduszai azt a cél tűzték ki, hogy az eddig nem kutatott és kiadatlan kéziratot tüzetesebben megvizsgálják, és elkészítik a szöveg kiadását.

Az előadás a kiadási munkálatok során nyert tanulságokat mutatja be, sorra véve Szent Hilarion magyarországi tiszteletének nyomait, a kötet kontextusát a pozsonyi klarisszák könyvtárában, Hilarion helyét a késő-antik remeteszentek között, valamint a magyar fordítások keletkezését. A munkában Bene Ildikó Mária, Kiss Farkas Gábor, Kovács Annamária, Sebestyén Ádám és Vrabély Márk vett részt.


kedvel
38 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások

ELTE BTK Szekfű Gyula Könyvtár

Múzeum körút 6-8. 1. emelet 115. 1088 BUDAPEST

Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!