Designer vegyületek - Alkímia ma

Online
A regisztráció határideje lejárt.
Kapillerné Dezsőfi Rita, a NAV Szakértői Intézet tudományos és technikai igazgatóhelyettese tart előadást az ELTE TTK "Alkímia ma" sorozatában.

A designer vegyületek azok az anyagok, amelyeket meghatározott céllal állítottak elő, ilyen cél lehet például a jogszabályi előírások elkerülése. Az egyik ilyen csoportot a designer drogok jelentik. Természetesen létezik a klasszikus kábítószereknek tiltólistája, a designer drogok azonban a klasszikus kábítószer vegyületek pszichoaktív hatással rendelkező, módosított szerkezetei, amelyek a nemzetközileg elfogadott tiltott anyagok listáján nem szerepelnek. Ebből következően „legálisnak” tekinthetők.

A másik csoport a designer üzemanyagok köre, amely a jövedéki adó megfizetése nélkül előállított üzemanyagot jelenti. A NAV Szakértői Intézetének feladata az analitikai kémia széles eszköztárával a designer drogok és üzemanyagok azonosítása, kiszűrése és ezáltal az illegális tevékenység megakadályozása.

Az ELTE Kémiai Intézet 2007 szeptemberében indította az Alkímia ma programot. A sorozat elsősorban a kémia iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásoknak szól, de a szervezők örömmel látnak mindenkit, aki szeretné nyomon követni a tudományág legfrissebb eredményeit. A látványos bemutatókkal, kísérletekkel, kvízjátékokkal és más meglepetésekkel színesített előadásokat élőben közvetíti a Galileo Webcast tudományos portál, és utólag is megtekinthetők a programsorozat Facebook-oldalán. A kurzus 2009 óta tanárok számára akkreditált harminc órás, térítésmentes továbbképzést is nyújt.

Az előadás a galileowebcast közvetítőcsoport élő adásában tekinthető meg.

Facebook


kedvel
110 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Előadások
Megtekintéshez, vagy megjegyzés hozzáadásához kérjük, jelentkezzen be!

Javasolt események

ked.

28

máj.

Meet ELTE in Stockholm, Sweden

TBA

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest