Az Egyetem megnyitja kapuit: Füvészkert

GJ
IS
GA
KL
GL
38 résztvevős
„Az Egyetem megnyitja kapuit” sorozat keretében az ELTE nagy múltra visszatekintő épületeinek, helyszíneinek történetét és rejtett kincseit mutatjuk be. Ezúttal a Füvészkertbe látogatunk el. A résztvevők számára a szakvezetés ingyenes, viszont a belépőjegyért fizetni kell. A teljesárú belépőjegy 50% kedvezménnyel vásárolható meg az Alumni Kártyával rendelkezőknek. A szakvezetés 2024. május 25-én, 10 órakor kezdődik.

Az egyik legrégebbi közép-európai botanikus kert, mely ma az Egyetem által 1847-ben vásárolt Festetics-telken áll. A kert elődjét még a Nagyszombati Egyetemen létesítették 1771-ben, és oktatási-kutatási célokat szolgált: az orvos- és gyógyszerészképzést segítette, de emellett a magyar flóra kutatása is a feladatai közé tartozott. Az Egyetem Budára kerülésével a Füvészkert folytatta működését – előbb Budán, majd Pestre költözött a Ferencesek kolostorkertjébe, később pedig a Múzeum körútra. 1847-től pedig a mai helyén működik: ekkor költöztették az Illés utcába József nádor támogatásával.

A területen ma több épület található: egyik közülük a feltehetően Pollack Mihály által tervezett egy emeletes, kora klasszicista vadászkastély (ma az igazgatóság, a könyvtár és az irodák találhatók itt), mely már a telek megvételekor is itt állt. A 19. század második felében a Klinikák építése miatt ugyan a Füvészkert mérete csökkent, de nagyarányú fejlődésnek is indult: 1864–65-ben felépült a Pálmaház, 1893-ban pedig az országban ma is egyedülálló Victoria-ház.

Belépőjegyek:


Teljesárú jegy ár
Kedvezményes jegy ár
Felnőtt jegy1900 Ft950 Ft
Nyugdíjas jegy1200 FtAlumni kártya kedvezménnyel nem vonható össze
Diák jegy900 FtAlumni kártya kedvezménnyel nem vonható össze


Sorozatismertető

kedvel
461 megtekintés Látogatók
Ossza meg
Egyetem Megnyitja Kapuit
Jegy Értékesítés vége Megmaradt Ár
Alapértelmezett
24.05.24
14:00
2
Ingyenes

ELTE Füvészkert

Illés utca 25. 1083 BUDAPEST

Nincs jogosultsága a megtekintéshez, illetve megjegyzés írásához.Kérjük, jelentkezzen be.

Javasolt események

pén.

24

máj.

Alumni Operaest - Melis 100

ELTE Aula Magna (Egyetem tér 1-3., I. em.)

Budapest

sze.

29

máj.

Találkozz az ELTE-vel, Stockholm

Embassy of Hungary Stockholm

Stockholm